Jak se zbavit odstavených vozidel na ulici? S možným řešením přišli v České Lípě

10. září 2019 14:54

Polorozpadlá auta, která hyzdí ulice a zabírají už tak nedostatková parkovací místa. Takový problém řeší řada měst na severu Čech. Ne všechna taková vozidla totiž formálně splňují definici autovraku.

Auta s vypuštěnými koly, prorůstající rzí i náletovými rostlinami. S takovými se lidé mohou setkat i na přeplněných sídlištích, kde zabírají parkovací místa. Aby je však bylo možné odtáhnout a zlikvidovat jako autovrak, musí být viditelně nezpůsobilé jízdy. To znamená, že jim například musí viditelně chybět nějaká důležitá součást – třeba motor. V České Lípě nyní přišli s nápadem, který by mohl proces usnadnit.

Uprostřed jednoho z českolipských vnitrobloků nedaleko řeky Ploučnice zarůstají vegetací dvě vozidla. Jedno registrační značku má, druhé ne. „Na první pohled to vypadá, že vozidla používaná nejsou. Stojí tady evidentně hodně dlouhou dobu,“ říká vedoucí technického oddělení správy majetku města Jiří Šenkýř. „Já bych to nechal odtáhnout téměř okamžitě,“ dodává.

V České Lípě už si ví rady s odstavenými vraky aut na ulicích

Není to ale tak jednoduché. Aby bylo možné prohlásit vozidlo za vrak, musí být splněno několik zákonných podmínek. Podle Jiřího Šenkýře jsou však vozidla prokazatelně zaparkovaná v zeleni a nelze zajistit, aby z nich neunikaly provozní kapaliny. „Je to pozemek města, čili budeme postupovat podle zákona o odpadech,“ vysvětluje Šenkýř.

Prohlášení vozidel za odpad dá městu možnost nařídit odtah na odstavnou plochu. Informace se objeví na úřední desce, a pokud se majitel do dvou měsíců nepřihlásí, půjde auto kovošrotu a náklady město po vlastníkovi začne vymáhat. Pokud se ho tedy podaří majitele dohledat. Už před časem dala radnice výzvu, ať lidé městu takováto vozidla hlásí.

„Mám radost, že se řada občanů k výzvě připojila a že získáváme řadu podnětů přímo od lidí,“ dodává místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer za Živou Lípu s tím, že za posledních několik týdnů už z českolipských silnic a pozemků zmizelo přes deset nepojízdných aut.

Vláda v loňském roce projednávala opoziční návrh zákona, díky kterému by obce dostaly možnost odtahovat z ulic vozidla, která nebudou mít déle než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti. Nakonec ho však do novely silničního zákona nezařadila.

Spustit audio

Související