Kamiony v Libereckém kraji parkují, kde se dá. Řidiči často obtížně hledají odstavné plochy

10. září 2019 08:09

Řidiči kamionů velmi obtížně hledají v Libereckém kraji místa, kde je možné přes noc nebo v rámci povinných přestávek zaparkovat. Podle dopravců tak zaplňují plochy těsně u silnic nebo prostory, kde parkovat nesmějí.

Ředitelství silnic a dálnic potvrzuje, že odpočívadla chybí na páteřních dálnicích. Slibuje, že během následujících let na dálnici D10, která prochází naším krajem, vzniknou desítky míst pro nákladní vozy. Nedávno prověřovalo například možnost rozšíření odpočívadla v Příšovicích, které už dnes kamionům slouží. Podle mluvčího Jana Rýdla od toho ale nakonec ustoupilo.

„Překážkou je zde technicky nevhodně řešené připojení na dálnici a tím i nedostatek prostoru. Naše úsilí je proto primárně zaměřeno na odpočívku D10 Brodce, která by měla po rozšíření kapacitně i službami pokrýt potřeby celé dálnice D10,“ slibuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Podle dopravců ovšem chybí stání nejen na dálnicích, ale také u státních hranic. Tam organizace zatím opravdu žádnou novou odstavnou plochu nemá.

Pokud na řidiče kamionů nezbývá místo na stávajících odpočívadlech, parkují často pod rizikem pokut například vedle silnic. „Vidíme parkovat kamiony na místech, kde se to nesmí. Je to nevhodné, ale ti řidiči jsou vystaveni takovému dilematu – buď zaparkují na místě, kde to není dovoleno, anebo se vystavují velkému riziku postihu za nedodržení dob řízení a odpočinku,“ vysvětluje Martin Felix za sdružení dopravců ČESMAD a dodává, že na odpočívadlech by nemělo chybět ani vhodné hygienické zázemí a především toalety.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související