Pomohl zraněným při vážné dopravní nehodě na Frýdlantsku. Nově oceněný Gentleman silnic

9. září 2019 10:52

Únorová dopravní nehoda, při které se jedno z aut převrátilo na střechu, se stala v Horní Řasnici. Viník z místa nehody ujel a zraněným pomohl někdo úplně jiný. 

20. února letošního roku jela kolona aut po silnici směrem z Frýdlantu na Hajniště, kterou se jedno z aut rozhodlo předjet. Do cesty mu však vjelo jiné vozidlo a řidič předjíždějícího auta už nemohl reagovat. Vyjel ze silnice, několikrát se převrátil na střechu a narazil do stromu.

Viník havárie z místa nehody ujel a zraněným pomohl právě Julius Jano, nový Gentleman silnic, který dnes v rámci projektu České pojišťovny a Policie České republiky převzal ocenění v liberecké kavárně Pošta. „Bezodkladně a okamžitě pomohl vyprostit zraněné osoby z havarovaného automobilu,“ popisuje mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Při dopravní nehodě pomáhal zraněným poprvé. „Adrenalin a strach tam byl, ale vnímal jsem, že je potřeba prostě pomoci,“ řekl dnes oceněný muž. Bál se, aby v převráceném autě nebyli mrtví nebo zraněné děti. V tom autě bylo ticho. Jak jsem k němu běžel a neslyšel jsem ani zvuk, tak jsem se bál, zavzpomínal.

Násilím se mu podařilo otevřít dveře u řidiče, který byl v šoku a při vědomí. „Říkal mi ,můj syn byl v kómatu a já jsem ho teď probral'. Pochopil jsem, že tím myslí, že byl v bezvědomí,“ uvedl Jano, který pracuje v nízkoprahovém centru ve Frýdlantu. Následné vyšetření ukázalo, že syn řidiče, který jel v autě jako spolujezdec utrpěl středně těžká zranění.

S pomocí veřejnosti se libereckým policistům podařilo najít řidiče, který dopravní nehodu zavinil. Cizinci teď hrozí až 5 let vězení.

Kdo získal ocenění v minulosti?

Mezi Gentlemany silnic patří třeba Zdeněk Vrabec z Turnova a jeho přítelkyně Martina Čepelíková. Ti přes jedenácti lety zachránili těžce zraněnou řidičku po nehodě na silnici z Liberce do Prahy. Žena narazila do protihlukové stěny a zničené auto se odrazilo na silnici. Zdeněk Vrabec tehdy zastavil svůj nákladní automobil a zatímco přítelkyně ošetřovala řidičku s úrazem hlavy, on upozorňoval ostatní na nebezpečí, které hrozilo na kluzké vozovce. Podařilo se mu tak odvrátit řetězovou nehodu.

V roce 2017 se stal gentlemanem silnic i tehdy čtrnáctiletý Roman Saboor z Rovenska pod Troskami, který zachránil staršího muže a ženu poté, co jejich auto havarovalo na mostě a vůz se s nimi zřítil do potoka.

autoři: Eva Malá , Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související