Jak se daří netopýrům? V Loukově je počítají

23. červen 2020

Tyto chráněné létající savce spolu s ním na Semilsku sčítala, s nařízeným dvoumetrovým odstupem, i naše redaktorka Ivana Bernáthová.

Kostel sv. Stanislava z Krakova v Loukově, kde mají letní kolonii netopýři velcí

Netopýři sídlí v letních koloniích v kostelních věžích a na půdách starých rodinných domů, chalup nebo stodol. A odborníci, kterým se říká chiropterologové, je teď sčítají. Pokud se s netopýrem setkáte, bát se ho nemusíte, protože, jak tvrdí znalci netopýrů, tito létající savci jsou u nás naprosto zdraví. Kolegyně Ivana Bernáthová počítala netopýry s Danem Horáčkem v Loukově na Semilsku, poslechněte si reportáž.

Chiropterolog Dan Horáček v novorenesančním kostele
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.