FOTO: Dny mexické kuchyně v Liberci? Pochutnala si i velvyslankyně Mexika

Žáci a učitelé Střední odborné školy v Liberci se připojili ke Dnům mexické kuchyně, které po celé republice pořádá Asociace školních jídelen České republiky.

Avokádo, chilli papričky nebo plody Physalis nejsou běžné suroviny českých školních kuchyníí

Vyvrcholení několikaměsíčních příprav přihlížela i velvyslankyně Spojených států mexických. Střední odborná škola je zaměřená na vzdělávání zdravotně i jinak znevýhodněných žáků. Má 12 oborů a internát a vychovává například zahradníky, malíře nebo právě kuchaře.

Ve školní jídelně školy studenti všem svým učitelům i přítomné velvyslankyni Mexika představili svou práci o vzdáleném Mexiku.  

Celou jídelnou voněly kukuřičné tortilly s kuřecím masem a fazolemi. „Vážíme si toho, jaké úsilí tomu žáci věnovali, co předvedli, bylo úžasné,“ říká Michal Malát, prezident Asociace školních jídelen ČR.

Mladí kuchaři připravili i čokoládový tamal – mexický dezert z kukuřičné mouky podávaný na meruňkovém pyré a zdobený plody physalis a lístky máty. Pochutnala si i velvyslankyně Mexika v České republice Leonora Rueda: „Moc mi to chutnalo. Výtečnou chuť měla polévka, tato škola je jediná ze všech těch, co jsme navštívili, kde nám nabídli tradiční mexický nápoj – ibiškovou šťávu.“

Půlmetrový kaktus

Podle učitele Radka Drašnara se do Dne mexické kuchyně zapojili studenti napříč obory: „Volnočasové kroužky vytvářely výrobky z keramiky pro Mexiko typické, malíři namalovali krásné prezentační tabule, zahradníci naaranžovali rostliny typické pro tu oblast.“ Do Mexického dne se zapojil i obor Šití oděvů – třeba student Filip, který ušil půlmetrový kaktus.

Příprava mexických specialit ve školní jídelně

​Podle ředitele Střední odborné školy Milana Adamce se studenti připravovali víc než tři měsíce a dozvěděli se i mnoho zeměpisných informací: „K této tématice jsme se dostali v rámci odborného výcviku, českého jazyka, prolnulo to celým životem školy.“

autor: Lucie Fürstová

Související