Jak poznat kvalitní Svatomartinské víno, to nám poradil vinař a degustátor Petr Bušanský

Mladé víno patří neodmyslitelně k svátku svatého Martina. I proto si v pátek 11. listopadu pozvala Iveta Kalátová degustátora a majitele vinic Petra Bušanského. Řeč tak byla hlavně o Svatomartinském vínu, ale nejen o něm.

„Svatomartinská vína mají daná pravidla. V bílých vínech je můžete dělat pouze z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, nebo Muškát moravský. V růžových vínech jsou povolené odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinec a Zweigelt. Z těch červených vín je to Modrý Portugal a Svatovavřinec,“ přiblížil Petr Bušanský.

Mladá vína jsou lehká, svěží a velmi aromatická. Jak ale poznáme, jak je Svatomartinské víno kvalitní? Podle Petra Bušanského může být pro lidi ukazatelem, jestli má dané víno nějaký přívlastek, který hodnotí kvalitu hroznu při sklizni.

Degustátor vín a vinař Petr Bušanský ve studiu Českého rozhlasu Liberec

„Kdo chce udělat kvalitní Svatomartinské víno, tak si nechá potvrdit kvalitu hroznu a získá možnost dát tomu vínu přívlastek. A pak je to o té chuti. Velký problém je síra. Kdo nemá kontrolovaný systém prodeje a bojí se, že neprodá, tak musí víc zasířit, a když si pak dáte víc než jednu skleničku, tak vás druhý den může bolet hlava,“ vysvětlil Petr Bušanský s tím, že doporučuje lidem, aby si našli výhradního vinaře, u kterého vědí, že je jeho víno dobré.

A o čem byla ve studiu Českého rozhlasu Liberec ještě řeč? Třeba o tom, kde všude se dá pěstovat vinná réva, jaká jsou úskalí jeho jejího pěstování, jaký byl letošní rok z pohledu vinaře, nebo třeba o tom, do kdy se vlastně má vypít mladé Svatomartinské víno.

Spustit audio

Související