Asociace poskytovatelů sociálních služeb zjišťuje anketou postoj k povinnému očkování zaměstnanců

29. listopad 2021 09:53

Se sílící epidemií koronaviru sílí i hlasy o povinném očkování pro zdravotníky nebo pracovníky v domovech důchodců. Jak to vypadá s očkováním u lidí v těchto profesích v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

V poslední době sílí kromě epidemie koronaviru i hlasy o povinném očkování některých profesních skupin. Patří mezi ně v nejen zdravotníci, ale také pracovníci v sociálních službách.

Čtěte také

Povinné očkování pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách nebo ve školství požadují jak někteří zřizovatelé sociálních služeb, tak třeba Česká lékařská komora. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS se v sociálních službách zatím nechaly očkovat zhruba tři čtvrtiny zaměstnanců. Vedení některých domovů se přesto přiklání k tomu, aby bylo očkování povinné. Asociace poskytovatelů sociálních služeb teď mapuje mezi svými členy postoj, který chce předložit při jednání s ministerstvem zdravotnictví.

Předběžný průzkum mezi vedením domovů už si udělal například ředitel domova pro seniory v libereckém Františkově a zároveň šéf krajské organizace Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jan Gabriel. Z odpovědí, které obdržel, je podle něj většina pro povinné očkování zaměstnanců.

„To nebezpečí, že kdokoliv ze zaměstnanců může ohrozit klienta, je v této době poměrně velké, takže já bych byl pro povinné očkování. Když jsem obesílal organizace v Libereckém kraji, přišlo mi asi 35 odpovědí, 29 z toho bylo pro,“ uvedl Jan Gabriel.

Někteří ředitelé zařízení se obávají, že by lidé, kteří očkování odmítají, odcházeli za jinou prací. Pracovníků v sociálních službách je už i tak velký nedostatek.

Očkování proti covidu-19 u zdravotníků

Podle krajského zdravotního rady Vladimíra Richtera z ODS má v Libereckém kraji očkování 80 procent. Podle mluvčího krajské nemocnice v Liberci Václava Řičáře se to už projevuje v nižší nemocnosti. Zatím jde ve všech třech nemocnicích, které pod krajskou patří, tedy v Liberci, Frýdlantu a Turnově, řádově o desítky lidí.

Debatu o povinném očkování některých profesních skupin otevřelo 22. listopadu ministerstvo zdravotnictví. Stanovisko mezirezortní komise chce vládě končícího premiéra Andreje Babiše z ANO předložit v tomto týdnu. Z evropských zemí už k povinnému očkování vybraných profesí, zejména pak zdravotníků a pečovatelů, přistoupila Itálie nebo Francie, a v dubnu začne povinnost platit také ve Velké Británii.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související