První český případ koronavirové varianty omikron je z Liberce. Výsledek testu oznámila krajská nemocnice

29. listopad 2021 11:34

Žena z Liberce, která se nakazila koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu oznámila v pondělí 29. listopadu Krajská nemocnice Liberec. Jde o první potvrzený případ varianty v České republice.

 „Mohu potvrdit, že naše laboratoř diagnostikovala poslední variantu viru covid-19, které se říká omikron. Ten výsledek byl potvrzený analýzou Národní referenční laboratoře, respektive Akademie věd. Takže už to je stoprocentní,“ uvedl mluvčí krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Čtěte také

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. Premiér v demisi, Andrej Babiš (ANO) na twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná.

Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k dnešnímu dni nemají žádný případ koronaviru s variantou omikron. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla na dotaz ČTK krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty 27. listopadu po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související