Hygienici v Liberci poslali do karantény třídu prvňáků i s učitelkou

3. září 2020 12:19

Na covid-19 byla pozitivní jedna žákyně. Jestli se nemoc potvrdí u ostatních dětí, bude jasné až příští týden, řekl Českému rozhlasu Liberec ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

„Nebude to (testování) bezprostředně, musíme počkat 2 až 3 dny, s největší pravděpodobností do pondělka, aby ten test měl význam, aby ten virus mohl objevit a zachytit,“ vysvětlil Vladimír Valenta.

Zprávu na svém facebookovém profilu uvedl náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Později ji České tiskové kanceláři potvrdila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová s tím, že žádná další opatření na škole hygienici nenařídili. Děti i učitelku z dotčené třídy čeká opakované testování.

Čtěte také

V Libereckém kraji jde teprve o druhý podobný případ, potvrdila Balašová. Kvůli kronaviru u jednoho z pracovníků jsou uzavřena i všechna tři pracoviště Základní školy Frýdlant, která kvůli tomu 1. září nezahájila výuku a otevře nejdříve 9. září. Návrat libereckých prvňáčků z uzavřené třídy do školy se předpokládá 14. září. „Pokud ovšem budou mít negativní testy," řekl Langr.

Děti se na dálku učit nebudou, podle Langra je to v případě prvňáčků na začátku školního roku prakticky nemožné. Postup při objevení nákazy náměstek libereckého primátora kritizuje, obává se, že na konci září už budou tímto způsobem uzavřené všechny školy. „Začněme covid vnímat jako běžné respirační onemocnění, ochraňme důkladně rizikové skupiny (jako před chřipkou) a nechme děti chodit školy. Dneska už je covid jen v našich hlavách a škodí tam," vyzývá Langr.

Údaje k 3. září 2020

V Libereckém kraji přibylo za posledních 24 hodin 13 nových případů covidu-19, aktuálně se podle informací z krajské hygienické stanice z nemoci léčí 142 lidí, více než polovina z nich na Liberecku. Dalších 127 lidí je v karanténě. Šest pozitivních je i v hokejovém týmu Bílých Tygrů, všichni jsou v karanténě. Podle údajů, které ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), odhalily testy v Libereckém kraji od začátku pandemie 644 nemocných, pět jich komplikacím spojeným s koronavirem podlehlo. Hygienici zatím nechali otestovat 18 982 lidí.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související