Prodělali jste v létě covid-19? Vaše krevní plazma může pomoct dalším pacientům s touto nemocí

Liberecká nemocnice hledá dárce krve nebo krevní plazmy, kteří v červenci nebo srpnu prodělali covid-19. Jejich krevní plazma s protilátkami na nový koronavirus může lékařům pomoci s léčbou pacientů s těžkým průběhem této nemoci.

Případní dárci můžou Krajskou nemocnici Liberec kontaktovat na telefonním čísle 800 100 091 nebo e-mailem na adresu: transfuzni@nemlib.cz.  „Budeme rádi, když se nám dárci ozvou, ale není to v tuto chvíli pro nějakého konkrétního potřebného pacienta," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocnice v Liberci je jediným zdravotnickým zařízením v kraji, které má infekční oddělení. Léčbu pomocí krevní plazmy od pacientů, kteří se zotavili z onemocnění covid-19, využívají i některé další nemocnice v České republice. Lékaři ji začali používat už v dubnu u pacientů s těžkým průběhem nemoci.

V Libereckém kraji je podle údajů Krajské hygienické stanice ze sobotního večera aktuálně 137 pacientů s nemocí covid-19, z toho víc než polovina jich je na Liberecku. Od začátku epidemie se novým koronavirem v kraji nakazilo 563 lidí, 421 se jich vyléčilo a 5 jich nemoci podlehlo. Šlo o seniory, kteří měli jiné závažné zdravotní problémy.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související