Jakoby blízko vás přejel vlak. Rozklepaly se tabulky a už to lítalo, popsal muž z Jablonce, kterému vichr poškodil část střechy

22. červen 2024 13:50

Vyvrácené stromy, strhané střechy, zatopené silnice. Taková je bilance páteční večerní bouřky, která prošla Libereckým krajem. Některá místa v regionu jsou kvůli tomu stále bez proudu.

Hasičské zásahy

Silná bouřka v pátek 21. června zaměstnala hasiče v celém Libereckém kraji. Celkem museli vyjet ke 119 případům. Bouřka prošla celým krajem, ale zatímco na Českolipsku a části Liberecka se jen zvednul vítr a silně pršelo, ale jinak žádné výrazné škody nebyly, tak na Turnovsku a Jablonecku to bylo horší.

„Primárně jsme likvidovali popadané stromy a několik poškozených střešních konstrukcí, kde se to prohnalo, nějaký zvláštní poryv, nejsilněji v Jablonci nad Nisou. Vrkoslavice, Petřín – tam jsme sundávali nebo opravovali zhruba šest střech na jednom místě. Prováděli jsme provizorní zaplachtování, ať do těch obydlí neteče,“ nastínil pernou noc krajských hasičů vedoucí jejich dispečinku Radek Hon.

Stržené střechy v Jablonci

Zmiňovaným místem v Jablonci, kde vítr poškodil nejvíce střech, byla Blanická ulice. Vítr také polámal stromy, poškodil ploty i jedno auto. Vichřice tam prošla ve velmi úzkém pásu mezi vyhlídkovou restaurací Petřín a Blanickou ulicí, která je pod ní. Obyvatelé zasažených domů proto vyklízejí věci a čekají na opravu střech.

„Vypadalo to, jakoby blízko vás přejel vlak. Rozklepaly se tabulky a najednou už to lítalo. Támhleto poslední patro, je tři čtvrtě střechy pryč. Je to rychle jenom tak přikryté plachtou a pořád zatéká dovnitř. Čekáme, až se někdo sežene, ale teď o víkendu se nikomu moc nechce,“ popsal situaci jeden z poškozených Lukáš Rejlek.

Další škody napáchané bouřkou

Bouřka přinesla velké výpadky v dodávce elektrického proudu, v noci to bylo kolem pěti tisíc domácností a dnes dopoledne už se dodávky podařilo obnovit zhruba u poloviny z nich. Podle mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soni Holingerové by vše mělo být v pořádku během soboty. Nejvíc zasažená je oblast kolem Železnébo Brodu, Lučan nad Nisou, Malé Skály, Rychnova u Jablonce i samotného Jablonce nad Nisou nebo Vratislavice nad Nisou.

Silný vítr poškodil také střechu mateřské školy v Paceřicích u Turnova a v Jilemnici udeřil blesk do rozlehlé lípy na zahradě základní školy Komenského. Strom se po zásahu skácel. Kvůli podmáčené půdě je v sobotu také zavřené takzvané skill centrum v areálu na Ještědu, kde jsou tratě pro bikery.

Spustit audio

Související