Fyzická zdatnost a umění vycházet s lidmi. Práce lyžařského instruktora není legrace

7. prosinec 2021 10:33

Za pár dní se v Libereckém kraji mají rozjet první lyžařské vleky. Zahájit mají i lyžařské školy a školky, které měly už v minulých letech problémy se sháněním instruktorů. Jak je tomu letos, po téměř ročním covidovém výpadku, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Přípravy na zahájení lyžařské sezóny jsou už v plném proudu. Na sníh se po téměř roční covidové pauze těší nejen skalní lyžaři, ale i takoví, kteří s lyžemi nebo snowboardem teprve začínají. O ty se starají zkušení instruktoři. Těch je ale už několik let nedostatek. Jaká je situace letos, kdy si po loňském uzavření lyžařských areálů museli hledat práci jinde, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Podle zjištění Českého rozhlasu budou mít jak na Ještědu, tak i v areálech v Jizerských horách, výuku v lyžařských školách pro letošní sezónu pokrytou, ale lehké to určitě nebylo.

Například ve společnosti Ski Bižu, která provozuje areály na Tanvaldském Špičáku, na Severáku a v Bedřichově, uvedli, že instruktorů mají díky dlouholeté zkušenosti dost, ale problém je, že stárnou a noví o tuto práci příliš velký zájem nemají. Učit tak musí buď penzisté, nebo velmi mladí lidé. A problém je také epidemie covidu-19, kdy lidé můžou náhle skončit v karanténě.

O atraktivní práci lyžařských instruktorů je zřejmě malý zájem kvůli relativně nízkému finančnímu ohodnocení, i když platy se letos zvedaly o zhruba 15 procent. Areály v Jizerských horách si ale nemohou dovolit platit instruktory tak, jako například areály v Krkonoších, nemluvě o zahraničí.

Platy se odvíjejí od ceny lyžařské školky, ty jsou v Jizerských horách zhruba o polovinu nižší než třeba ve Špindlerově Mlýně. Nejsou to ale jen peníze, ale také zodpovědnost a hlavně fyzická a také psychická náročnost této práce.

„Instruktor je 7 hodin denně na svahu a je úplně jedno, jaké jsou povětrnostní podmínky. Každou tu hodinu má jiného klienta, od tříletých dětí po 80leté babičky, a musí být schopen s každým tím klientem fungovat. Není to vůbec legrace, tuhle práci dělat,“ popsal vedoucí lyžařských školek Ski Bižu Stanislav Hauser.

Lyžařské areály přijímají instruktory s radostí

Podle zjištění Českého rozhlasu jsou v areálech různé podmínky pro přijetí. Například na Ještědu musejí mít instruktoři lyžování svou licenci, a pokud se osvědčí, vedení areálu jim náklady vložené na její získání, které rozhodně nejsou malé, zpětně uhradí.

Ve Ski Bižu na to jdou obráceně. Pokud se přihlásí lidé, kteří splňují všechny předpoklady, tedy nejen umět dobře lyžovat, ale také schopnost dobře komunikovat s malými dětmi, jejich rodiči, i dospělými začátečníky, a to nejlépe ještě v němčině nebo angličtině, proškolí je sami a zdarma. Musí jen „slíbit“ odučit určitý počet hodin. Za to jim pak licence zůstane a mohou ji použít při výuce v kterémkoliv jiném lyžařském areálu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související