V Jizerských horách si lidé užívají první sníh. Vleky ale zatím stojí a běžkařské stopy zatím většinou upravené nejsou

V Jizerských horách se začalo lyžovat. Pro sjezd je tam ale sněhu zatím málo a ani tratě pro běžkaře ještě nejsou upravené, přesto už na ně vyrazili první nadšenci. Správci Jizerské magistrály je od lyžování v lesích zatím odrazují, nepovažují ho totiž za úplně bezpečné.

Na stadionu v Bedřichově, jednoho z nástupních míst na Jizerskou magistrálu, má sněhová vrstva asi 15 centimetrů. Ve vyšších polohách hor je kolem 30 centimetrů přírodního sněhu, který je tvrdý a přemrzlý. Běžkařské stopy, o které se stará Jizerská o.p.s., zatím nejsou strojově upravené, lidé si je proto projíždějí sami. Jizerská o.p.s. musí s rolbováním počkat na dostatečnou vrstvu sněhu, ta musí být nejméně 40 centimetrů, a také na povolení vlastníka, Lesů České republiky.

Na stadionu v Bedřichově je asi 15 cm sněhu, ve vyšších polohách hor je kolem 30 cm. Běžkařské tratě zatím upraveny nejsou

Podle oslovených běžkařů se dobře jede třeba za Smědavy na Jizerku, pěkná trať je i z Bedřichova pře Novou Louku ke Kristiánovu, potom směrem pod sedlo Holubníku a Točnu, problémy ale můžou mít lyžaři při cestě dolů zpět k Hřebínku a na Novou Louku. Tam jsou totiž namrzlé vyjeté koleje od těžké techniky Lesů České republiky.

„Samozřejmě ty podmínky už jsou na to, aby se lyžovalo, ale ještě tam probíhá ta činnost Lesů České republiky. Jsou tam vyjeté koleje, po kterých se ta technika pohybuje, a je tam opravdu nebezpečí, že dojde ke kontaktu běžkaře s technikou. V těch kolejí není běžkař schopen zastavit, včas zareagovat. V tuto chvíli nechme ty Lesy ještě dodělat jejich činnost. Jak se ty podmínky změní, tak si běžkaři určitě přijdou na své,“ uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc. O možnosti rolbování stop budou zástupci Jizerské o.p.s. jednat se zástupcio Lesů České republiky na začátku příštího týdne.

Asi 20 kilometrů běžkařských tratí je ale upravených v okolí rozhledny Štěpánka u Kořenova, kde žádné lesnické práce neprobíhají. O tamní stopy se starají rolbaři společnosti Jizerky. Upravené jsou i některé běžecké tratě navazující na Jizerskou magistrálu v sousedním Polsku.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související