Spuštění Centrální evidence psů se zpozdí, pilotní verze registru ale funguje. Zapisují do ní veterináři

1. prosinec 2021

Nahlížet do registru očipovaných psů mohou i strážníci nebo státní veterinární péče. Vyhledání majitelů zatoulaných zvířat ale stále nebude jednoduché.

Od ledna 2022 nevzniká chovatelům žádná povinnost zapisovat čipy do centrální evidence a nehrozí tedy ani žádné sankce za případné nedodržení…
Vojtěch Bílý, mluvčí Ministerstva zemědělství

Čtěte také

Centrální registr psů bude od ledna 2022 fungovat pouze v pilotní verzi. Podle nového zákona už ale měli veterináři od tohoto data zapisovat očipované psy do jednotné evidence povinně. To by mimo jiné usnadnilo dohledání ztracených zvířat.  Jak zjistila redaktorka Ivana Bernáthová, protože Poslanecká sněmovna nestihla schválit potřebnou novelu zákona, systém registrace se naplno rozjede až v roce 2023. 

„Je v provozu zkušební verze, která umožňuje soukromým veterinárním lékařům na žádost chovatele zapsat číslo čipu do tohoto registru; je provázaná s registrem, který provozuje komora veterinárních lékařů již několik let, kde jsou vedená čísla takzvaných petpasů, které umožňují vycestovat se zvířetem do zahraničí,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

S ním, s majitelkou očipovaného psa a také s mluvčí liberecké městské policie natáčela redaktorka Ivana Bernáthová, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související