Fotografie Josefa Sudka nepřestávají fascinovat. Přes 40 jich vystavuje Severočeské muzeum v Liberci

Severočeské muzeum v Liberci vystavuje 43 prací slavného fotografa Josefa Sudka. Je to po téměř šedesáti letech teprve druhá výstava tohoto významného českého fotografa v krajském městě. Některá díla jsou ze sbírek muzea, většinu ale zapůjčila společnost PPF Art.

„Je to zaměřeno na přírodní motivy, zejména na zahradu. On hodně fotil zahrady svých přátel, jako byl například Otto Rothmayer, což byl významný architekt Pražského hradu. Návštěvník tady najde i klasická Sudkova zátiší, a potom dnes už známější privatissima. To jsou drobné fotografie, drobné kontakty 9 krát 6 centimetrů, anebo panoramatické menší fotografie,“ přiblížil výstavu kurátor Kabinetu fotografie Luděk Lukuvka.

Na výstavě ale můžete vidět nejen Sudkovy práce. Součástí jsou i jeho portréty pořízené při několika Sudkových pobytech v Liberci. „On zde vystavoval jednou, v roce 1966. Fotil si tady dokonce nějaké motivy u Severočeského muzea, a byl také při té příležitosti fotografován některými libereckými fotografy,“ vysvětlil Luděk Lukuvka.

Výstava fotografií Josefa Sudka nazvaná Sen o zahradě potrvá v Severočeském muzeu v Liberci do 29. května.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související