Forma zavinovacího oděvu se objevovala už ve slovanských oděvech, říká tvůrce pánských sukní

21. březen 2023

S jarem se začínáme ohlížet po novém oblečení. Ženy si pořizují třeba sukně. Tento oděv ale nemusí být nutně jen součástí dámského šatníku…

Pánská sukně z dílny Ondřeje Ludína

Liberec nesl v minulosti nálepku města módy. Kolébkou módy byla a je i textilní fakulta liberecké univerzity, kde jako lektor na katedře oděvního návrhářství působí umělecký krejčí Ondřej Ludín. Mimo jiné se zaměřuje i na poněkud netradiční části pánského oděvu, pánské sukně.

Zahledíme-li se zpátky do historie, ona to zase taková novinka není. „U nás se forma sukně, nebo nějakého zavinovacího oděvu, objevovala už ve slovanských oděvech. A samozřejmě nejznámější pánská sukně na světě je kilt. Ne každý ho nosil, ale každý o něm slyšel, a určitě ho viděl v televizi,“ připomíná Ondřej Ludín.

Sám sukně nosí. Hodně známým představitelem nošení pánské sukně v našich končinách je také zpěvák Jiří Korn a možná, že jich je víc. „Nevím, jestli bych mohl jmenovat nějaké další jiné osobnosti, takhle známé, ale pan Jiří Korn je takovou, dá se říct, ikonou, která se nebojí šokovat nějakým avantgardním oblečením,“ usmívá se.

Proč začal Ondřej Ludín pánské sukně navrhovat a co jemu samotnému se na jejich nošení líbí? Z čeho ve své tvorbě vychází a jaké materiály používá? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související