Unikátní módní inspirace od studentů designu v jablonecké Galerii N

Studenti Katedry designu textilní fakulty Technické univerzity v Liberci představují své práce v univerzitní galerii v Jehlářské ulici v Jablonci Nad Nisou. Na módní přehlídce, kde studenti své návrhy předvedli, byla i naše redaktorka.

Studenti druhého ročníku pracovali s tématem květin, rostlinné motivy použili na průsvitných látkách, ale i na pevném polyesteru. Designéři z třetího ročníku měli zadání jiné: vyrobit textilie pomocí pletařských technologií, znovu z těchto technologií vytvořit oděv a zároveň vymodelovat prostorovou textilní kompozici, včetně textilní miniatury, jak nám vysvětlil vedoucí výtvarník katedry, akademický malíř Svatoslav Krotký. Zaměření studia je, podle něj, poněkud komplikované a nezvyklé, protože například v ateliéru textilu a oděvů studenti studují obě tyto disciplíny, takže v jednom semestru jsou pak nuceni stvořit oděv ale i textil. Módní přehlídka je potom nesmírně důležitá, protože teprve když se výrobek oblékne, je vidět, jestli kompozice funguje, dodává akademický malíř Krotký.

Výstava v Galerii N potrvá do 21. února, vy se tam můžete přenést už teď; poslechněte si reportáž, prohlédněte si fotografie, podívejte se na video.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL