Figury řezbáře Plechatého se v Chaloupkově orloji znovu ukážou při adventní slavnosti v Žibřidicích

8. prosinec 2023

Kdo má adventní čas spojený s návštěvou Chaloupkova orloje s figurami Václava Plechatého, měl by se v sobotu 9. prosince vypravit do obce Žibřidice. Právě tam bude orloj nově k vidění.

Čtěte také

Do bývalé hasičské zbrojnice na návsi v Žibřidicích se z nedalekého Kryštofova Údolí přestěhoval orloj. Slavnostně ho spustí v sobotu 9. prosince 2023 v rámci adventní slavnosti. Na přípravách orloje se byla podívat redaktorka Jana Švecová.

Se zastupitelem obce Miroslavem Kodetem a jeho kolegou Vilémem Růžkem vystoupala po mlynářských schodech 11 metrů vzhůru do strojovny. „V této místnosti je uložené srdce orloje,“ popsal Miroslav Kodet.

Figury orloje z dílny řezbáře Václava Plechatého zatím ještě čekají na osazení, musely se nejdříve opravit a očistit. Od 9. prosince bude bývalý Chaloupkův, nyní Žibřidický orloj v provozu celoročně, a jeho figury se budou v oknech bývalé žibřidické hasičské zbrojnice objevovat každou celou hodinu.

Jak zní zvon, který je součástí orloje? Jak dlouho trvalo sestrojení orloje? A kam se podělo muzeum betlémů a hraček? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související