Festival sportovních filmů letos bude v libereckém Liebiegově paláci

6. září 2024 15:20

Začátkem října 2024 začne v Liberci festival sportovních filmů. Organizátoři letos hlavní program umístili do Liebiegova paláce a poprvé budou také udílet ceny nejlepším sportovním novinářům.

Liberec bude od 3. do 6. října hostit festival sportovních filmů Sportfilm. 27. ročník nabídne více než tři desítky soutěžních snímků i bohatý doprovodný program. Zároveň má několik „poprvé“.

Hlavní program poprvé nebude v kině Varšava a poprvé organizátoři budou udílet ceny pro nejlepší sportovní novináře. A do vizuálu letos zvolili netradiční spojení dvou sportovců, biatlonistky Gabriely Soukalové a zápasníka Karlose Vémoly.

„Protože žně české tvorby jsou opravdu jako velké, tak jsme se rozhodli, že ještě podpoříme českou tvorbu tím, že vybereme představitele dvou filmů, které určitě aspirují na nějakou cenu. Je to pomyslně cesta, kterou se spolu i rozliční lidé dostávají na trůn,“ vysvětlila ředitelka Sportfilm Festivalu Liberec Renata Balašová

Předseda poroty Zdeněk Škoda dodal, že kvalita přihlášených sportovních filmů stoupá: „Jde to nahoru i tím, jak je to natočené, i novými možnostmi. I na mobil se dá natočit docela zajímavý film a nevypadá to špatně,“ myslí si.

Soutěžních snímků je 34 a předvýběr byl náročný. Dramaturgická skupina festivalu vidí 366 filmů ze 70 zemí světa. Filmy soutěží v pěti kategoriích, ty nejúspěšnější postoupí na festival v italském Miláně. Rozhodovat, kdo postoupí, bude sedmičlenná porota.

Premiérově se budou udílet ceny Ondřeje Sekory pro nejlepší sportovní novináře. „Ondřej Sekora byl nejen autorem Ferdy Mravence, ale byl novinářem, který byl v roce 1924 při pařížské olympiádě jedním z pěti zakládajících členů celosvětové asociace mezinárodních novinářů. To je taková rarita, málo se o tom ví,“ dodala Renata Balašová.

Letos poprvé bude hlavní program Sportfilm Festivalu v Liebiegově paláci v Liberci. Dosavadní centrum festivalu, kino Varšava, totiž čeká rekonstrukce.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související