Naivní divadlo chystá hru o Jizerské padesátce. Scénu tvoří stovky lyží, které věnovala veřejnost

7. září 2024 08:01

Liberecké Naivní divadlo připravuje jako první letošní premiéru inscenaci věnovanou běžkařskému závodu Jizerská padesátka. Podepsaní jsou pod ním režisér Martin Tichý a dramatik Tomáš Syrovátka.

Ti pro Naivní divadlo už inscenace se sportovní tématikou připravili. A to Pohádku o Raškovi a Pohádku o LIAZCE. K této sérii přibyde na začátku října další s názvem Do stopy!

Naivní divadlo pro přípravu potřebovalo staré běžky, od lidí se jim sešlo na 200 párů

Scénu tvoří běžky, někde kompletní, někde jsou vidět jen špičky. Z lyží jsou i dva stylizované stromky a vzadu na jevišti je velké startovní číslo, na které se promítají dobové fotografie ze slavného závodu. Lyže darovala divadlu veřejnost, sešlo se jich kolem dvou set párů

„My jsme oslovili prostě široké okolí, zdali by nám někdo neposkytl staré lyže. A sešlo se nám těch párů lyží  opravdu hodně. Naše scéna bude ze spousty běžek postavená a myslím si, že tak třeba dvě třetiny těch běžek opravdu běžely Jizerskou padesátku,“ přiblížil scénograf Kamil Bělohlávek.

Jizerská padesátka pro nejmenší bude už brzy na jevišti Naivního divadla v Liberci

„Trochu groteska nebo nějaký humorný pohled, sled obrazů. A komentář je tam pro to, abychom se trošku orientovali, kde jsme zrovna na trati, kde jsme v přípravách. Aby se děti dozvěděly nějaká základní fakta o Jizerské padesátce,“ nastínil režisér inscenace Martin Tichý.

„Je to takový osobní závod naší čtveřice lyžařů. Každý je jiný, každý ho prožívá po svém. A zároveň si myslím, že to je takový hold všem, kteří se kolem té Jizerské padesátky pohybují,“ doplnil režisér. Premiéra inscenace Do stopy! je plánovaná na 4. října.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související