Nejstarší liberecké kino čeká velká rekonstrukce. Varšavu proto už vyklízejí, víc než rok bude mimo provoz

24. srpen 2024 10:29

Dřevěná podlaha a skleněné lustry na cihlových stěnách. Tak zatím vypadá sál nejstaršího biografu v Liberci, kina Varšava. V září začne jeho rozsáhlá oprava, vedení kina proto začalo vyklízet veškeré vybavení. Vypůjčí si ho festival Anifilm, který ho zatím uskladní na libereckém zámku.

Začalo stěhování kina Varšava. Sedačky se použijí na festivalu Anifilm

„Je tady zhruba asi 203 divadelních sedaček, které teď demontujeme a stěhujeme je na zámek, do zahradního křídla, kde má sklad Anifilm. Tam je použijeme při dalším ročníku festivalu na vybavení buďto některého z improvizovaných kino sálů nebo jako posezení pro lidi někde na zámku,“ přiblížila výkonná ředitelka festivalu Anifilm Kateřina Zajícová. Festival si podle ní taky plánuje vypůjčit projektor a další promítací techniku.

Veškeré vybavení kina musí být vystěhované do konce srpna, aby mohla začít velká rekonstrukce. Celé kino čekají změny, některé prvky ale zůstanou.

Kino Varšava v Liberci je kulturní památkou

„Máme tady některé relikvie, které bychom rádi zachovali. Vlastně i památkáři kvůli tomu vyhlásili kino Varšava za kulturní památku. Strop s těmi mosaznými vpustěmi a skleněné lustry z šedesátých let, ty zůstanou. Jinak tady bude kompletně nový interiér, bude tady nová vzduchotechnika, elektrorozvody, v podstatě všechno. Ale rádi bychom tady zachovali takovou starobylou atmosféru. Bude tady dřevěná podlaha a na stěnách budou pohledové cihly,“ nastínil ředitel spolku Kino Varšava Ondřej Pleštil.

Oprava se bude týkat taky vnější části budovy. Bude nová fasáda a taky prostor před kinem.

„Tady je jenom velmi úzký chodník, a když přijde třeba nějaká skupina, tak se nemá kde shromáždit v bezpečném prostoru. Tak se nám podařilo vyjednat rozšíření chodníku před kinem, bude sloužit pouze kinu a bude možné se tam jak schovat, protože tam je přístřešek nad kinem, tak se tam nějak bezpečně pohybovat,“ doplnil Pleštil. Oprava nejstaršího kina v Liberci, za kterou liberecký magistrát zaplatí bezmála 62 milionů korun, potrvá přes rok.

Spustit audio

Související