Farmářské mléko: Proč ho nedávat na dvířka lednice?

24. březen 2017
Koktejl

Mléčné výrobky od farmářů jsou mezi lidmi velmi populární. Většinou pro ně nemusíte jezdit přímo na farmu, stačí si najít nějaký obchůdek, kam farmáři své výrobky zavážejí. Důležité ale je si krámek prohlédnout a soustředit se na to, jak výrobky skladují. Nezáleží jen na době skladování, ale také na teplotě. Oboje se týká nejen obchodu, ale i vaší domácnosti. Důležité je i to, na které místo v lednici mléko dáte.

„Když máte lednici nastavenou na optimální teplotu čtyři až osm stupňů, ale mléko si dáte do dveří té lednice, kterou často otevíráte, tak tam tu stálou teplotu nezaručíte," upozorňuje Jiřina Nedvědová, technoložka farmy v Huntířově nad Jizerou.Právě stálost teploty je také důležitá. Farmářské, nebo chcete-li čerstvé mléko, lze skladovat v chladu pouze v řádech dnů. Farmáři zodpovídají za způsob skladování svých mléčných výrobků do chvíle předání prodejci nebo spotřebiteli.

Trvanlivé zpravidla krabicové mléko označované UHT má takzvanou dobu údržnosti v řádech měsíců. Rozdíl je daný odlišným tepelným zpracováním. „Trvanlivé mléko je ošetřené velmi vysokým záhřevem, čímž se zničí prakticky veškerá mikroflóra. Kdežto my, kteří mléko pasterujeme a smíme ho označovat jako čerstvé, likvidujeme jenom ty patogenní mikroorganismy, které tam mohou a nemusí být," vysvětluje Nedvědová.

Mléko

Kvůli šetrné pasterizaci je čerstvé mléko zkrátka citlivé na převoz a skladování a s ním spojené výkyvy teplot. Problémem může být v létě třeba jen cesta z obchodu domů. „Už toto vám může dobu udržitelnosti mléka, ale i jiných mléčných výrobků, zkrátit," varuje Nedvědová. Zkrátka k čerstvým výrobkům je nutné se chovat jinak – šetrněji, než k trvanlivým. Všechny potřebné údaje jako dobu udržitelnosti najdete na etiketě.

Spustit audio