Do projektu nové liberecké dětské psychiatrie zasáhl architekt, rekonstrukce se nejmíň o rok posouvá

29. leden 2021 20:48

Po rekonstrukci a přestavbě Centra psychiatrie v liberecké nemocnici má přijít na řadu jeho dětské oddělení. Od roku 1993 sídlí na Králově háji v bývalé budově mateřské školky. Prostory jsou ale už dlouhodobě nevyhovující a lékaři tak již delší dobu volají po modernizaci. Jak by měla vypadat?

Nebýt zásahu rady městských architektů liberecké radnice, rekonstrukce oddělení dětské psychiatrie se mohla rozeběhnout už letos. Teď si na ni bude muset Krajská nemocnice v Liberci minimálně rok a možná i déle počkat. Architektům se totiž nelíbil původní projekt.

Čtěte také

Kvůli tomu, že městští architekti původní projekt neschválili, přišla nemocnice o možnost získat na rekonstrukci evropskou dotaci. Teď musí počkat na novou výzvu, Evropská unie mohla uvolnit peníze zřejmě až na konci letošního roku, nebo až v roce 2022. Co přesně radě architektů vadilo, to vysvětlil její šéf Jiří Janďourek: „V projektu se vůbec nepracovalo s venkovním prostorem, nebyla v něm vůbec integrovaná zahrada, přestože dětem funkčně slouží. A neoslovil nás ani vzhled budovy, působila spíš jako administrativní budova.“ Podle Janďourka také hrozilo, že rekonstrukce se podle původního projektu prodraží, a i to byl jeden z důvodů, proč ho architekti stopli a projekt se musel vypracovat znovu.

Primářka liberecké dětské psychiatrie Šárka Konečná

Přestavba od sebe oddělí lůžkovou a ambulantní část, která je teď společná. Vzniknou dvoulůžkové pokoje namísto současných čtyřlůžkových, a to zajistí větší možnost soukromí. Lékaři navíc budou moct lépe roztřídit pacienty podle věku i diagnózy. Přibydou terapeutické místnosti, herny, prostory k volnočasovým aktivitám, a vytvoří se návštěvnické místnosti; v současné době probíhají návštěvy třeba na chodbách. Rozšíří se také prostory pro školní vyučování a kromě budovy se upraví i zahrada, kde bude možné pořádat i pracovní terapie. Rekonstrukce by měla vyjít na více než 100 milionů korun a nemocnice počítá s tím, že z velké části ji zaplatí Evropská unie.

Dětská psychiatrie sídlí na Králově Háji od roku 1993. Během let se změnilo i spektrum obtíží, se kterými jsou na oddělení přijímáni dětští pacienti. Zatímco dříve to byli zejména hyperaktivní chlapci s věkovým průměrem 8 až 12 let, v posledních 10 letech přibývají 16leté dívky s poruchou příjmu potravy. Zařízení funguje i pro pacienty z jiných krajů, například z Ústeckého, Karlovarského i Královéhradeckého a někdy i pro část Středních Čech.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související