Krajská nemocnice Liberec hledá dárce krevní plazmy pro léčbu pacientů s nemocí covid-19

26. leden 2021 11:25

Jednou z možností léčby těžších průběhů nemoci covid-19 je podávání takzvané rekonvalescenční plazmy od lidí, kteří tuto nemoc v minulosti prodělali. Liberecká krajská nemocnice proto vyzývá vhodné dárce. Jakým způsobem je možné plazmu darovat a kdo je tím správným dárcem, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Výzva se týká lidí, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních dvou měsících a měli těžší průběh, takže se u nich vytvořily potřebné protilátky. „Vhodným dárcem je člověk, který v uplynulých dvou měsících prokazatelně prodělal onemocnění covid-19, zvlášť s horším průběhem, například horečky, dráždivý kašel, hospitalizace v nemocnici, zápal plic, nebo dušnost,“ vysvětlila lékařka transfuzního oddělení krajské nemocnice Zdeňka Královská.

Plazmu byste neměli darovat, pokud jste v minulosti přijali krevní transfuzi, a mezi dárci by neměly být ani kojící a těhotné ženy, ale ani ženy, které byly už v minulosti těhotné. V tomto případě hrozí přítomnost specifických protilátek, které mohou u příjemce plazmy způsobit naopak závažné plicní postižení.

Rekonvalescentní plazma se odebírá pouze na transfúzním oddělení krajské nemocnice v Liberci, což zaručuje, že se dostane zase nemocným v regionu. K odběru je nutné předem se objednat a to buď prostřednictvím telefonní linky 800 100 091, nebo na e-mailu: transfuzni@nemlib.cz. Nemocnice následně dárce pozve, a pokud test prokáže přítomnost příslušných protilátek, dojde na samotný odběr. Takto odebraná plazma je určená výhradně k léčbě nemoci covid-19 a její odběr je stejně jako v případě darování krve zdarma. Podrobnosti o dárcovství plazmy najdete také na stránkách nemocnice.

Spustit audio

Související