Do palíren v Libereckém kraji lidé vozí hlavně jablka, švestek se letos urodilo málo

24. říjen 2021 09:23

Sezóna výroby pálenek z vlastnoručně načesaného ovoce je v plném proudu. Třeba v Libereckém kraji ale mají pěstitelské pálenice kvůli špatnému počasí asi čtrnáctidenní zpoždění. Úroda je oproti loňsku menší a lidé ze zahrad a sadů vozí hlavně jablka.

Ty sice mají kvůli nedostatku slunce nižší obsah cukru než v jiných letech, ta pozdní ale mají dobrou kvalitu pro výrobu pálenky. Kromě jablek lidé občas přivezou i hrušky a pálit se bude i z kdoulí, hroznového vína nebo arónie.

Do palíren v Libereckém kraji lidé vozí hlavně jablka, švestek se letos urodilo málo

Letos ale bude málo slivovice, švestek se totiž urodilo málo. Podle Martina Sysla z pálenice Stará dáma v Křižanech lidé loni vozili tunu švestek denně, letos je to asi jen 20 kilogramů týdně a podobná situace je i v ostatních palírnách. Počasí, které ovlivnilo úrodu se podepíše i na práci palírníků, například v Křižanech loni vyrobili 8 000 tisíc litrů 50procentního alkoholu, letos odhadují, že to bude sotva polovina.

Kromě malé úrody se letos do výroby pálenky promítlo i zvyšování cen energií. O 10 procent už zdražila palírna v Zásadě na Jablonecku, kde litr 45procentního destilátu z přivezeného ovoce stojí 190 korun. O navýšení ceny zhruba o 10 korun za litr pálenky uvažují i v pálenici Stará Dáma v Křižanech.

 „To zdražování budeme zvažovat, ale asi až příští rok. Topíme lehkým topným olejem, který teď rapidně zdražil, ale uvidíme, jak se bude cena dál vyvíjet. Pokud zase klesne, tak není důvod zdražovat,“ uvedl majitel křižanské pálenice Martin Sysel. Litr pálenky z dovezeného ovoce tam stojí 220 korun. V moštárně a pěstitelské pálenici Dlabka ve Svijanském Újezdu si můžou zákazníci odvézt litr 50procentního destilátu za 185 korun.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související