Do 12 jsem chtěl být vojákem, pak ale zapracovaly geny, vzpomíná Kuchař roku Lukáš Čížek

19. červenec 2023

Další díl pořadu Setkání u mikrofonu natáčel redaktor Pavel Petr ve Vrchlabí, v kavárně, kterou si otevřel běžec na lyžích Adam Matouš. U mikrofonu se tam ale setkal s Kuchařem roku 2022, Lukášem Čížkem. A natáčení bylo veřejné, tedy s publikem.

„Do 12 let jsem chtěl být vojákem, pak ale zapracovaly geny, které jsou v rodině, takže už od nějakých 9, 10 let jsem se rád motal u babičky a u mamky v kuchyni, hrozně se mi to líbilo. Děda mě bral jako malýho na ryby a tam vařil, hrozně rád jsem mu pomáhal,“ zavzpomínal Lukáš Čížek.

Když se tedy ve 13 rozhodoval, kam půjde do školy, rozhodl se pro kuchaře. „A postupem času jsem se dozvěděl, že teta byla vyhlášená kuchařka, praděda byl vyhlášený kuchař, takže ty geny tam nějaké jsou. Zbytek je dřina, práce a něco malinko shůry,“ usmívá se.

A že se ta dřina vyplatila, dokazuje nejen titul Kuchaře roku, který Lukáš Čížek získal. „To byl taky jeden z mých kuchařských snů, to je největší kuchařské klání v České republice. Soutěží 10 nejlepších kuchařů v republice, které vybírá porota.

Dostanete zadání, a komisaři hodnotí i během vaření; ochutnávají, kontrolují kvalitu surovin, jak to máte připravené, jestli moc nevyhazujete, jak máte hygienický plán…, pak se to ‚sčítne‘ a na konci je bedna, no,“ popisuje.

Jaké bylo jeho vítězné soutěžní dílo? Jaké pocity si zažíval v okamžiku, když si se dozvěděl o prvenství v soutěži? Jaké další soutěže třeba pro kuchaře existují a co je největší ocenění? Kudy vedla Lukášova cesta ke splnění kuchařského snu? Drží se při vaření klasiky a kuchařských knih, nebo zapojuje vlastní fantazii? A jak a s čím v kuchyni experimentuje? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související