Díky rozvolnění chystají některá města v Libereckém kraji znovu slavnostní vítání občánků

7. červen 2021 12:13

Města v Libereckém kraji opět začínají připravovat vítání občánků. Kde a kdy se konkrétně obřady obnoví, zjišťovala Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

V České Lípě zatím například mapují zájem rodičů prostřednictvím svého webu, lidé se mohou hlásit do konce června. První vítání pak českolipská radnice plánuje na červenec. Stejnou cestou jde i město Turnov, zatím také zjišťují zájem, podle něj rozhodnou, jestli budou vítat jen nově narozené, nebo i o něco starší děti.

Jako jedni z prvních začnou s vítáním občánku v Jablonci nad Nisou. První obřad se tam chystá v pátek 19. června, další plánují až na září. Obřady ale musí konat ve skupině maximálně 30 lidí. Omezený proto bude i počet rodinných příslušníků.

„Vítáme děti narozené letos a také děti, které se narodily od loňského října. Děti, které se narodily před tímto termínem, od nás dostaly dárek a pamětní list, přiblížila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Radnice musí dodržet platná hygienická opatření. Lidé, kteří se budou chtít obřadu zúčastnit, musí mít negativní test, potvrzení o očkování, nebo potvrzení o prodělané nemoci.

Na vítání občánků v Liberci si lidé budou muset ještě počkat. Obřadní síň je v červnu zadaná pro maturanty a v létě s obřady nepočítají. První vítání občánků Liberce proto podle mluvčí města Jany Kodymové plánují až na září. A půjde zřejmě jen o děti právě narozené. S těmi, které se narodily od loňského podzimu do jara, se zatím nepočítá. Od letošního ledna do května přišlo v liberecké porodnici na svět 579 miminek.

Spustit audio

Související