Do památek se vracejí návštěvníci. Na zámku v Zákupech jsme zjišťovali zájem i podmínky prohlídek

6. červen 2021 11:31

Na hradech a zámcích se o víkendu naplno rozběhla letošní opožděná sezóna. Třeba v Zákupech na Českolipsku byly první dny od pondělního rozvolnění návštěvnicky slabší, v sobotu už se lidé začali postupně vracet. Na jedné z prohlídek byl i náš reportér.

„Chtěla bych vás poprosit, abyste se nedotýkali exponátů. Během prohlídky není povoleno fotografování a prosím vás také, abyste se nevzdalovali od skupiny,“ vyjmenovala na úvod průvodkyně Dominika Němečková běžné podmínky, které platí pro návštěvníky na hradech a zámcích.

Státní zámek Zákupy už znovu vítá návštěvníky

Aktuálně k tomu musí mít také respirátory a nesmí jich být ve skupině víc než deset, a to včetně průvodce. Na rozdíl třeba od restaurací u sebe návštěvníci nemusí mít potvrzení o bezinfekčnosti, tedy například negativní test, případně potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci covid-19.

Jak bylo nutné zámek na znovuotevření připravit, i jaké byly reakce prvních návštěvníků, to si můžete poslechnout v přiložené rozhlasové reportáži redaktora Českého rozhlasu Liberec Jiřího Jelínka.

Spustit audio

Související