Digitálními závislostmi jsme ohroženi všichni, upozorňuje adiktoložka

Podle průzkumu společnosti Median pro MF Dnes, přiznalo v roce 2023 závislost na sociálních sítích 28,8 % respondentů. Více než 43 % z nich tam tráví denně dvě a víc hodin.

Čtěte také

„Digitálními závislostmi jsme ohroženi úplně všichni. Lidé na internetu nesledují jen zábavu, ale mají tam e-mail, komunikují tam s přáteli, mají tam navigaci, bankovnictví, milion věcí, které používají v běžném životě,“ upozorňuje terapeutka adiktologické poradny Advaita, Adéla Lichková.

„A pak, když máte chvilku, podíváte se, co píšou na facebooku, občas se podíváte na instagram, občas se tam zaseknete na krátkých videích, a najednou zjistíte, že jste tam už půl hodiny, a takhle se vám to nasčítá“, říká ke stále se zvyšujícímu počtu lidí závislých na sociálních sítích adiktoložka, podle které je čas je nejdražší komoditou, kterou pobytem na sociálních sítích plýtváme.

Proč se lidé stávají závislými na sociálních sítích? Jak funguje centrum odměny, které máme v mozku? Jaký je rozdíl mezi drahým a levným dopaminem? A jakým způsobem je možné se této závislosti zbavit, nebo alespoň zkrátit čas strávený na mobilním telefonu? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související