Den bez dluhů: Lidé ve finanční tísni můžou po celý listopad využít bezplatného poradenství

1. listopad 2022 12:22

Celostátní projekt s názvem Den bez dluhů spustila 1. listopadu 2022 společnost KRUK společně s Úřadem práce. Organizátoři očekávají, že vzhledem k neustále rostoucím výdajům domácností bude zájem o dluhové poradenství letos velký.

Čtěte také

Po celý listopad můžou lidé ve finanční tísni zdarma využít pomoci finančních poradců. Začal 11. ročník projektu Den bez dluhů

V minulých letech se do akce zapojily stovky lidí. Řešili například ztrátu práce a výpadek příjmu, nevýhodné půjčky nebo prodlení u splátek úvěrů. Během Dne bez dluhů si lidé můžou zároveň zjistit, jestli proti nim není vedena exekuce.

„Mnoho lidí si neví rady, jak postupovat. Jak si vytvořit konkrétní plán, kde omezit výdaje, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období,“ popsala ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Zájemci se mohou obracet na bezplatnou telefonní linku 800 700 880, nebo poslat dotaz na webové stránce nasedluhy.cz.

Finanční poradci dlužníkům poradí například, na jakých položkách se dá měsíčně ušetřit. Některé poradny lidem pomáhají s hledáním práce, nebo sestavují splátkový kalendář.

Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Smejkala lidí ve finanční nouzi přibývá: „Za poslední rok se zvýšil počet klientů, se kterými se bavíme o jejich rodinném rozpočtu a hlavně o výdajích na energie. Situace se mění i v posledních měsících, kdy dochází u velké části klientů k ročnímu vyúčtování a ke změně záloh,“ vysvětlil.

Podle Smejkala se na dluhovou poradnu obracejí i lidé s vyššími příjmy, kteří řeší souběh navýšení splátek hypotéky, záloh na energie a obecně zdražování.

Vypomáhají si Češi v době vysoké inflace půjčkami? Poslechněte si záznam.

autoři: Zuzana Švejdová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související