V září začne Milostivé léto 2, lidé v exekucích se budou moct opět zbavit části dluhů

31. srpen 2022 09:00

Dlužníci v exekuci budou mít možnost vyrovnat dluh bez placení dalších poplatků. 1. září 2022 začíná Milostivé léto 2. Vztahuje se na exekuce zahájené před koncem října 2021, které vymáhá soudní exekutor.

Čtěte také

Od začátku září do konce listopadu 2022 mají lidé další šanci ukončit exekuce u veřejnoprávních subjektů, jako jsou třeba státní nebo obecní úřady, v rámci akce Milostivé léto 2. Zaplacením jistiny, tedy dlužné částky, a poplatku exekutorovi, který činí 1 815 korun, budou zájemcům odpuštěné veškeré úroky, poplatky advokátům i penále.

Milostivé léto 2 je opakováním akce, která se poprvé konala na přelomu let 2021 a 2022. Na tříměsíční akci se připravuje také dluhová poradna liberecké pobočky organizace Člověk v tísni.

Podle koordinátorky sociálních služeb liberecké pobočky Člověka v tísni Evy Pospíšilové Kočárkové je Milostivé léto 2 pro dlužníky i lidi z dluhových poraden přehlednější. „V tom prvním Milostném létě nebyly stanoveny lhůty; podmínky toho, co je jistina a co příslušenství byly takové vágní. Teď to stanovuje novela,“ popsala.

Lidé se můžou obracet na dluhovou linku Člověka v tísni i na internetové stránky milostiveleto.cz, kde najdou návody, jak postupovat, i další informace.

S koordinátorkou sociálních služeb Evou Pospíšilovou Kočárkovou a s mluvčí libereckého magistrátu Janou Kodymovou mluvil redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Související