Demolice v centru Liberce. Z Papírového náměstí zmizí Večerníček, dům soukromého vlastníka

19. červen 2023 10:20, aktualizováno

V pátek 16. června 2023 začala demolice několikapatrového domu s graffiti postavou Večerníčka na Papírovém náměstí v Liberci. Vedení radnice ale s domem počítalo ve studii revitalizace dolního centra města.

Akutalizace 19. června 2023:

Demolice a odklízení sutin z obytného domu na Papírovém náměstí v Liberci se kvůli komplikacím protáhne zřejmě do středy 21. června. Kvůli problémům s demolicí obytného domu na Papírovém náměstí v Liberci se prodlouží i uzavírka ulice Na Příkopě.

Řidiči by podle odboru dopravně správních agend libereckého magistrátu ulici v dolním centru měli objíždět do ukončení bouracích prací. Dům stojí poblíž velkého parkoviště. Demolici ztížily zaparkovaná auta i vyklízení odpadu z domu.

***

Vybydlený dům s namalovanou postavou Večerníčka na Papírovém náměstí v Liberci bude minulostí. V pátek 16. června začala jeho demolice vyklízením několika tun odpadků. Jde o dům v soukromém vlastnictví a vedení města s jeho zbořením nepočítalo. Budova je totiž začleněná do studie plánované proměny nejzanedbanější historické čtvrti Liberce.

Hned v pátek se ale ještě nebouralo. Dům byl podle majitele stavební firmy, která má demolici na starosti, až po střechu plný odpadků. Byl už dlouho vybydlený a žili v něm bezdomovci. Party dělníků začaly vymlácenými okny vyhazovat oblečení, sklo, plechovky, a další nepořádek do velkoobjemových kontejnerů. Podle odhadu by jich mohlo být až osm.

Dalším důvodem bylo teplé počasí. Budova se nejprve bude skrápět a o víkendu (17. a 18. června) by se mělo začít rozebíráním střechy.

V místě demolice je také omezení pro řidiče, neprojedou ulicí Na Příkopě, až do neděle 18. června.

Dolní centrum města čeká revitalizace, radnice s demolicí nepočítala

Čtěte také

Podle náměstka primátora Jiřího Janďourka z SLK je dům v soukromém vlastnictví, o jeho demolici neměl Jiří Janďourek tušení. Navíc byla budova začleněna do studie revitalizace Papírového náměstí. „V rámci studie se tím domem počítalo, s jeho integrací do nové sktruktury, která k tomu byla navržená. Je mi to líto, tento dům měl nějaký charakter, i v rámci symboliky toho území. Ale asi nám to neudělá velký problém, ten blok se doplní, postaví se tam jiný dům,“ dodal náměstek.

Město má pro každého, kdo chce v oblasti Papírového náměstí postavit něco nového, takzvané regulativy. To znamená, že každá stavba bude podléhat daným parametrům, například nebude moct překročit určitou výšku, bude muset držet takzvaně uliční čáru, nebo rozestup mezi domy.

Studie na nové Papírové náměstí je hotová. Radnice v roce 2022 vyhlásila architektonickou soutěž, kterou se svojí studií vyhrálo studio Re:architekti.

V současnosti je Papírové náměstí velmi zanedbané, v budoucnu by se mělo změnit na kreativní a obytnou čtvrť s jezírky, parky, hřišti i úzkými ulicemi a také v místo, kde nebude žádné velké parkoviště, jako je tam teď.

Zajímavým prvkem určitě bude park pod terasami podél Lucemburské ulice, který má navozovat unikátní jizerskou krajinu.

Vítězné studio zpracovává územní studii, podle které by se měl upravit územní plán a nastavit regulativy pro vlastníky pozemků, kterých je zhruba dvacet. Studio Re.architekti navíc zpracovalo návrh revitalizace městských teras, které jsou nad Papírovým náměstím ze strany od Sokolovského náměstí.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související