Co se děje s vodou před tím, než přiteče do kohoutku. Na návštěvě v úpravně vody v Bedřichově

4. září 2024

Toho, kdo míří do Bedřichova z Jablonce nad Nisou, možná někdy napadlo, co se odehrává v obrovské budově úpravny vody. Odkud voda přitéká, co se s ní děje a kdo ji využívá, zajímalo i redaktorku Janu Švecovou. Úpravnou ji provázela mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

„Zde se upravuje voda, která je brána z povrchové nádrže Josefův důl a po úpravě se jako pitná voda dodává obyvatelům Bedřichova, potom do Janova a dále do části Liberce. Liberec je zásobován nejenom z této povrchové nádrže, ale také podzemní vodou,“ vysvětluje Iveta Kardianová.

V části, kudy voda do úpravny přitéká, návštěvníka překvapí velikost potrubí. Někdo by možná očekával mnohem větší.

„Máme průměrný průtok vody 150 vteřinových litrů. Nicméně kapacita tohoto průtoku je až 400 vteřinových litrů. To znamená, že umíme upravit na této úpravně 400 vteřinových litrů a toto množství odebereme z povrchové nádrže Josefův důl,“ přidává mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací několik údajů.

V centrální části úpravny je několik filtrovacích bazénů, kde probíhá první fáze úpravy vody surové na vodu pitnou. Z haly pak vede cesta do srdce úpravny, do takzvaného velína.

„Tady je nepřetržitý provoz, kde kolegové kontrolují a dávkují chemikálie do jednotlivých nádrží, tak, abychom ze surové vody odstranili veškeré organické látky, které v povrchové, té surové vodě připlouvají. Pomocí chemikálií vysrážíme látky, které v pitné vodě nesmí být. A přes filtry vyfiltrujeme vodu pitnou, která potom se odvádí potrubím k zákazníkům,“ popisuje Iveta Kardianová.

Na velíně pracovníci úpravny sledují nádrže, jestli vše funguje tak, jak má. A zabývají se zejména dávkováním jednotlivých chemikálií, aby každý proces odpovídal hygienickým normám.

Jaké látky v úpravně do surové vody přidávají? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související