Chléb a mléko i o půlnoci. Jak funguje „chytrá“ prodejna v Pěnčíně

První smíšené zboží v Libereckém kraji, které je otevřené 24 hodin denně 7 dnů v týdnu, je v Pěnčíně na Jablonecku. Nákup tam zvládnou i zákazníci bez moderních telefonů.

Samoobslužná pokladna v obchodě v Pěnčíně

První bezobslužný obchod v Libereckém kraji funguje v Pěnčíně. Jak se do obchodu dostat a nakoupit i po odchodu personálu, vyzkoušel redaktor Jaroslav Hoření. Před obchodem se sešel se spolumajitelem rodinné firmy Josefem Pulíčkem mladším.

„Po příchodu, v případě, že prodejna je už otevřená pouze samoobslužně, je nutné načíst QR kód u vstupních dveří a stáhnout si aplikaci do telefonu. Díky té se zákazník do obchodu dostane,“ představuje novinku Josef Pulíček.

„V aplikaci je nutná jednoduchá registrace, celý proces trvá přibližně 3 minuty, a na závěr při registraci je potřeba ověřit údaje bankovní identitou. To je kvůli potvrzení věku zákazníka, který vstupuje do prodejny,“ doplňuje.

V prodejně je totiž zákazníkům k dispozici plný sortiment smíšeného zboží, včetně alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Obchod pamatuje i na lidi, kteří nemají takzvané „chytré“ telefony, nebo si prostě do svých telefonů nechtějí stahovat aplikace. „V tomto případě je potřeba navštívit náš obchod v době, kdy je zde obsluha, a u obsluhy si vyžádat registrační formulář, který si buď tady na místě, nebo doma, vyplní a přinesou zpět ke zpracování. Na základě vyplněného formuláře je zákazníkovi vystavena zákaznická karta, která plně nahrazuje aplikaci v mobilním telefonu,“ říká Josef Pulíček.

Zda nakupující všechno zaplatili, hlídá bezpečnostní agentura. Po prvním měsíci fungování se ukázalo, že po běžné otevírací době nakupuje čtvrtina zákazníků. V obchodě se smíšeným zbožím je i automat na kávu.

Jak samotný nákup funguje? Je možné v obchodě platit i jinak, než platební kartou? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související