Český rozhlas Liberec oslaví den 135. narozenin Klubu českých turistů Pochodem na Královku

Psal se 11. červen 1888, když byl založen Klub českých turistů v čele s prvním předsedou, cestovatelem Vojtěchem Náprstkem. Liberecký Klub českých turistů vznikl v roce 1899, a to na popud činovníků České besedy.

Čtěte také

Liberečtí činovníci České besedy žili společenským aktivním životem, včetně turistiky. Významným představitelem České besedy v Liberci byl MUDr. Václav Šamánek, a po vzoru Pražanů založil oddíl Klubu českých turistů i ve městě pod Ještědem.

Co bylo v době jeho vzniku posláním Klubu českých turistů? Jakými proměnami prošel v průběhu času, a jaký přínos má v současné době?

S předsedou KČT Lokomotiva Liberec Bořivojem Pohlem, a jeho předchůdcem, pamětníkem Josefem Kosákem si o tom povídala moderátorka Iveta Kalátová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.