Českolipská radnice zveřejnila výsledky měření kapacity parkování ve městě

17. červen 2022 11:30

Dokončená analýza nastiňuje možnosti řešení problematického stavu. Podrobnosti shrnul redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

V České Lípě chybí asi 4 000 parkovacích míst. I to vyplynulo z analýzy, kterou 15. června zveřejnila tamní radnice. Město hodlá neutěšený stav postupně napravovat.

Podle vedení města má být analýzy prvním krokem k vyřešení situace. Měla definovat hlavní problémy a ukázat možně směry. Dokumenty ukazují nejproblematičtější místa ve městě, například lokality, kde lidé nechávají auta v křižovatkách nebo na jiných místech, kde by je nechávat neměli.

Nejvytíženější ulice jsou zakreslené ve zvláštních mapách. Legálních a zároveň veřejných parkovacích ploch je v České Lípě přibližně 11 000.

Mezi nejproblematičtější lokality patří nejmladší sídliště Špičák, Sever a Lada budovaná v 80. letech 20. století, kde je velká hustota výstavby a parkování málo. Problémy s parkováním jsou zároveň v té naopak nejstarší části města, tedy v historickém centru. Záchytných parkovišť je v jeho dosahu sice dost, ale menší je ochota části lidí ujít do cíle několik set metrů pěšky.

Čtěte také

Hodně se mluví o výstavbě parkovacích domů. To je ale podle místostarosty České Lípy Jaroslava Turnhöfera za koalici Živá Lípa až jedna z posledních možností. Začít by se mělo méně nákladnými projekty, jako úpravy stávajících ulic. To už se postupně děje například na sídlišti Sever, kde stačilo upravit čáry na vozovce a parkovacích míst o několik přibylo. Zároveň je celá ulice přehlednější.

Jednoduchým prvkem je také zjednosměrnění ulic, jak se to se podle místostarosty připravuje třeba v Zahradní ulici na Slovance, kde nyní vozidla stávají v rozporu s předpisovým zachováním třímetrového průjezdu pro oba směry. Jednosměrka to elegantně vyřeší.

Co se týká parkovacích domů, má město rozpracovaný projekt u otočky v Dlouhé ulici na sídlišti Špičák. Musela by se ale zbourat bývalá školka, kde sídlí několik neziskových organizací. Vedení města se proto rozhodlo, že rozhodnutí o pokračování projektu nechá až na povolební složení zastupitelstva.

Spustit audio

Související