Parkování na sídlištích jako věčný problém. V České Lípě mají plán na změnu

Těžko najdete větší město, které by mělo dostatek parkovišť. Například vedení radnice v České Lípě proto chystá nový plán, jak celý problém komplexně řešit. Podrobnosti zjistil redaktor Jiří Jelínek.

Město Česká Lípa aktuálně najalo firmu, která zpracuje kompletní plán města, kde by měla být vyznačená místa s největšími problémy. Zároveň navrhne konkrétní technická řešení daných lokalit, například, kde bude potřeba jen upravit tvar parkoviště, nebo kam by se hodil parkovací dům.

Největší problém je samozřejmě na sídlištích, z doby, kdy auto měl jen zlomek rodin. Navíc tím, že má město Česká Lípa malé historické jádro s úzkými ulicemi, parkování není mnohdy snadné ani tam. Studie by podle mluvčí města měla být dokončená v závěru roku 2021.

Českolipská radnice už dříve zadala studii proveditelnosti parkovacího domu na tamním sídlišti Špičák, kde je problém aktuálně nejhorší i proto, že je tam nejhustější zástavba. Nezřídka se stává, že auta parkují na zeleni, chodících, nebo kde se dá a nemohou tak například kvůli tomu projet vozidla Integrvaného záchranného systému.

Odbor rozvoje města proto plánuje rekonstrukci otočky na konci Dlouhé ulice zhruba uprostřed sídliště. Právě tam by měl vzniknout parkovací dům. Jednou z možností, jak na něj získat místo, je demolice bývalé školky, další varianty počítají se záborem některé ze zelených ploch mezi panelovými domy.

Byly ve městě už minulosti snahy o vyřešení situace s parkovacími místy? Budou moct obyvatelé města do plánování parkovišť na sídlišti Špičák nějak zasáhnout? Chystají se úpravy i na dalších českolipských sídlištích? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související