Českolipským ulicím Moskevská a Ruská zůstanou jejich názvy. Vedení radnice ustoupilo tlaku lidí, kteří byli proti jejich přejmenování na Křížovou a Vilovou

5. květen 2022 15:21

Z jednání českolipského zastupitelstva 4. května 2022 vyplynulo, že se ve městě žádné označníky ulic měnit nebudou. V březnu, v reakci na útok Ruska na Ukrajinu, přitom tamní zastupitelé schválili změnu názvů ulic Moskevská a Ruská na Křížovou a Vilovou. Vývoj celou dobu sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Jednání zastupitelstva města Česká lípa 4. května 2022 bylo poklidné, obešlo se bez zájmu veřejnosti i bez dlouhé diskuze. Zastupitelé hlasováním vzali na vědomí výsledky veřejného projednání, názor odborné komise a data z ankety, která běžela na webu města.

Na radnici také dorazily petiční archy s necelými sedmi sty podpisy odpůrců přejmenování. Z těchto podkladů podle starostky Jitky Volfové z hnutí ANO vyplynulo, že proti je značná část obyvatel města. Jeho současné vedení proto už o změny názvů ulic nebude usilovat. Další kroky nejsou potřeba, protože na mimořádném jednání v dubnu 2022 koaliční zastupitelé po nátlaků opozice i části obyvatel města původní usnesení vzali zpět.

Co odpůrcům přejmenování ulic nejvíc vadilo

Jádro několikahodinových diskuzí na jednáních zastupitelstva i na veřejném projednání v kulturním domě Crystal tvořily tři hlavní body. Kritici vyčítali vedení města, že s březnovým návrhem přišlo narychlo, bez předchozího projednání, a že jde jen o líbivé gesto, které Ukrajině nijak nepomůže. Poslední problém pak měly představovat náklady na nové doklady, vizitky a další věci související se změnou adresy. V obou ulicích totiž bydlí asi 150 lidí a sídlí okolo šedesáti firem.

Je faktem, že starostka v březnu předložila návrh lidově řečeno „na stůl", nebyl ani v předběžném programu. Následně to obhajovala pohnutím nad útokem Ruska na divadlo v Mariupolu. Zajímavý byl i pohled na porevoluční přejmenování ulic v roce 1990, kdy oběma názvy zůstaly. Tehdejší starosta České Lípy Zdeněk Pokorný popsal, že totiž ještě vládla naděje, že se Rusko stane demokratickou zemí.

Co se týká změny dokladů, radnice ho lidem slibovala bezplatně a ve zvlášť vyhrazených hodinách. Starší lidi by pak úředníci obešli přímo doma. Pro pojišťovnu, prádelnu, zastavárnu i obchod s ruskými lahůdkami v Moskevské, ale žádné kompenzace připravené nebyly.

Spustit audio

Související