Kvůli nedostatku řidičů autobusů na Českolipsku opět nevyjelo několik ranních spojů

4. leden 2022 10:47, aktualizováno

Na Českolipsku pokračují problémy s nedostatkem řidičů linkových autobusů. Tamnímu dopravci aktuálně chybí asi pětina lidí a část spojů proto nemohla vyjet ani 4. ledna. Situaci sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Aktualizace 4. ledna 17:21:

Podle vyjádření předsedy představenstva společnosti ČSAD Liberec Martina Bobka se podařilo nasmlouvat dostatek řidičů pro provoz linkových autobusů na Českolipsku na středu 5. ledna.

Čtěte také

V Česku dál přibývá pracovníků na důležitých místech, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě, nebo izolaci. Týká se to i řidičů hromadné dopravy. Na Českolipsku kvůli tomu na začátku ledna už druhý den nevyjela část ranních spojů a někteří lidé tak mohli mít problémy dostat se do práce.

4. ledna ráno nevyjelo pět ranních spojů. Šlo o dva autobusy mezi Mimoní a Jablonným v Podještědí, z Mimoně a Doks chyběly spoje do České Lípy a nejel ani autobus na lince Nový Bor - Liberec. Podle dopravce byl pro zbytek dne provoz zajištěný podle jízdních řádů.

Po Českolipsku denně vyrazí přes 700 spojů, zrušené je tak zatím méně než jedno procento z nich. Předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek ale Českému rozhlasu řekl, že s počtem lidí jsou na samé hraně a za volantem sedí každý, kdo za ním může sedět. Počet zrušených spojů tak nemusí být konečný.

Se stejnou situací lze zřejmě počítat i v dalších dnech, minimálně v podobném rozsahu zrušených spojů. Ty firma údajně vybírala tak, aby uškodila co nejméně lidem. Jde o linky, kde jezdí větší množství autobusů a lidé mohou využít následující spoj, případně je tam možnost jet například vlakem.

Prioritou je aktuálně obsluha průmyslových podniků a dalších klíčových míst. Firma aktuálně shání další brigádníky. Část řidičů jim „půjčila" firma Busline, ale to přibližně 20% výpadek nepokryje. Ani ostatní dopravci už nemají lidí nazbyt. ČSAD Liberec obsluhuje autobusy také linky na Liberecku a tam zatím žádné problémy nejsou. Na Českolipsku vypomáhá část řidičů z tamního střediska.

Spustit audio

Související