Čekací doby na neakutní operace se v nemocnicích v kraji liší. Kde, na co a jak dlouho pacienti čekají

6. březen 2023 12:52

I v řádu let můžou pacienti v Libereckém kraji čekat na některé zdravotnické zákroky. V jakých oblastech je situace nejhorší a kde se naopak nemocnicím podařilo výpadek z doby epidemie covidu-19 dohnat? Český rozhlas oslovil čtyři páteřní zdravotnická zařízení v kraji.

Čtěte také

Pokud někoho trápí zdravotní problém a musí se objednat na lékařské vyšetření nebo zákrok v nemocnicích v Libereckém kraji, je potřeba v některých případech počítat s dlouhými čekacími lhůtami. Na vybrané zákroky se čeká i přes rok.

Český rozhlas oslovil všechna čtyři páteřní zdravotnická zařízení v kraji; tedy nemocnici v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a zdravotnická zařízení se Semil a Jilemnice, která spadají pod jednu společnost, s tím, jak dlouho se v nich čeká na výměnu kloubů, artroskopickou operaci, vyšetření na magnetickou rezonanci a kolonoskopii.

Nejdelší čekací doby jsou v tuto chvíli na výměny kloubů, konkrétně v českolipské nemocnice, a to až 16 měsíců. Jedním z důvodů je náročná předoperační příprava na tento zákrok. „Jednak se na ně čeká z tohoto důvodu (náročná předoperační příprava), druhá věc je ta, že na ně čekáme od dob covidu, který stále ještě nějakým způsobem lehce nemocnice atakuje, kdy byla tato elektivní péče zastavená rozhodnutím ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil její ředitel Pavel Marek.

V liberecké nemocnici je čekací doba odvislá od druhu zákroku. Nejdéle se podle mluvčího Václava Řičáře čeká na náhradu kyčelního kloubu, a to i déle než jeden rok. Tři měsíce pacienti čekají například na artroskopii a magnetickou rezonanci; do dvou měsíců na sonografii a kolonoskopii.

V nemocnici v Jablonci nad Nisou jsou čekací lhůty o něco kratší než v Liberci. Na náhradu kloubu podle závažnosti případu pacient čeká půl roku až rok. Magnetickou rezonanci absolvuje neprodleně, pokud je případ akutní; nejpozději ale do měsíce. Na kolonoskopii se při akutních stavech pacient dostane na vyšetření do týdne. Pokud jde na preventivní vyšetření, tak objednací lhůta je pět měsíců. Na artroskopii pacient čeká dva měsíce a na sonografii zhruba dva týdny.

V nemocnicích v Jilemnici a Semilem podle jejich ředitele Jiřího Kalenského čekací doby na operace nepřekračují zákonné limity. Termíny jsou podle něj závislé na počtu zdravotnického personálu. Nejdéle, zhruba půl roku, se čeká na náhrady kyčelního kloubu. Až šest týdnů trvá čekání na artroskopický zákrok, stejně jako objednání na magnetickou rezonanci a kolonoskopii. A na sonografii si v těchto nemocnicích pacient počká měsíc. Je to ale podle naléhavosti případu; akutní případy zdravotníci řeší ihned.

autoři: Eva Malá , Jana Pavlíčková , reČRoL
Spustit audio

Související