Canis a felino terapie, aneb Když zvířata pomáhají

Petra Konečná už řadu let chová mainské mývalí kočky a leonbergery. A právě s těmito „něžnými obry", jak jim sama s oblibou říká, navštěvuje pacienty v nemocnicích. Co obnáší chov těchto zvířat, a jak probíhají samotné terapie s kočkami a psy?

Domlouvání na tématech rozhovoru... Zleva Golden Royal Victory, Iveta Kalátová, Elza

Paní Petra Konečná je canis a felino terapeutka, pracuje pro Krajskou nemocnici Liberec a pro organizaci Elva Help v Liberci. Za nemocnými dochází s mainskými mývalími kočkami a psy plemene leonberger. Dva psí „terapeuty“ přivedla i do našeho studia.

„Leonberger je rodinný doprovodný pes, německé plemeno, které se vyznačuje dobrotou, laskavostí, milují svou rodinu a děti, ale na druhou stranu také výborně hlídají,“ popisuje Petra Konečná, která toto psí plemeno chová už 27 let.

Jak a kde všude mohou zvířata pomoci nemocným? Jakou povahu mají leonbergeři? Je rozdíl mezi felino a canis terapií? Jak se „léčí“ samotná terapeutka, která se denně setkává s nemocnými lidmi a silnými emocemi? A potřebují psychohygienu i zvířata? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.