Pomáhá přátelský kontakt? Pacienty v liberecké nemocnici navštěvují dobrovolníci i James Bond

Léčba úsměvem, milým rozhovorem nebo přátelským zvířetem? V liberecké nemocnici jsou přesvědčeni, že to vše může pacientům zlepšit náladu, a tím přispět k rychlejšímu uzdravení. Pacienty tam proto společně s kaplany povzbuzují i dobrovolníci. Navíc za nimi chodí i několik psů a koček.

„To štěstí, které vidíte, když přijdete za těmi pacienty, je naprosto neuvěřitelné. Už v první chvilku je to úplně rozbití toho nemocničního stereotypu a okamžité zlepšení nálady,“ popsala canisterapeutka a felinoterapeutka Petra Konečná, která v krajské nemocnici pracuje už třináct měsíců.

Návštěva canisterapeutky Petry Konečné v turnovské nemocnici.jpg

Za nemocnými tam dochází například s obrovským rezavým kocourem jménem James Bond, který si lehá k pacientům i do postele, není na to ale sám. Petra Konečná pracuje se třemi mainskými mývalími kočkami a dvěma psy plemene leonberger.

Canis a felinoterapeutka Petra Konečná s kocourem Jamesem Bondem

V nemocnici pracují i tři nemocniční kaplani. Jakou pomoc konkrétní pacient právě potřebuje, to dokáže určit Jolana Strnadová, která vede nové Středisko podpůrné péče.

„Když jdu k pacientovi a usoudím, že by pro jeho pohodu bylo vhodné mu poslat nemocničního kaplana, tak ho oslovím. Může tam jít i canisterapeutka, anebo můžeme poslat dobrovolníka, který odlehčí tu jeho těžkou situaci,“ popsala Jolana Strnadová.

Koordinátorka spoluku Dobromysl Václava Fotrová (vlevo) a dobrovolnice Lucie Jančárková

Může to být třeba Lucie Jančárková, která si chodí do krajské nemocnice povídat s pacienty už půl roku.

„Docházím na oddělení následné péče. Docházela jsem jednou týdně po hodince, kde jsem vždycky přišla na pokoj a pak jsme se začali bavit o různých věcech. Ať už o tom, jak se dělají marmelády, o tom, co procestovali za celý život… Vždycky jsme našli společné téma,“ popisuje svou dobrovolnickou praxi Lucie Jančárková.

Elwis, Elza a kocour James Bond - zvířecí pomocníci v liberecké nemocnici

Dobrovolnické centrum Dobromysl má v současnosti čtyřicet čtyři členů, aktivních je ale jen dvacet. Další zájemce, kteří by chtěli nezištně pomáhat nemocným tak dobrovolnické centrum stále hledá.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související