Byl to boj s časem a ohněm, ale také s byrokracií, vzpomíná veterinářka na evakuaci zvířat z hořícího Českého Švycarska

Veterinářka Lýdie Suková Čačková se věnuje zubařině a chirurgii, stojí za projektem záchranných sítí pro koně, a byla i při evakuaci koní a skotu při požáru v Českém Švýcarsku v roce 2022. Své příběhy vydává v knize Veterinářka vypráví.

Veterinářka vypráví – tak se jmenuje knížka příběhů Lýdie Sukové Čačkové, která má za sebou letitou praxi u hospodářských zvířat a zejména koní.

Na rozhovor do studia Českého rozhlasu Liberec přišla, i přesto, že byla odvolána k aktuálnímu případu do Děčína, kde v pondělí 12. června návštěvník zoologické zahrady vypustil z výběhu tlupu makaků chocholatých a několik opic uteklo do okolního lesoparku.

„Jak jste slyšeli ve zprávách, nějaký neurvalec nám tam vypustil tlupu makaků. Já jsem narychlo sehnala za sebe záskok, aby byla připravená anestetika pro případnou anestezii, protože je musíme všechny pochytat, oni se nám toulají po Pastýřské stěně. Některé se už podařilo chytit, ale 7 se nám jich tam ještě toulá,“ vysvětlila Lýdie Suková Čačková.

Její profesí je veterinární lékařství koní a hospodářských zvířat v Libereckém a také Ústeckém kraji. „Byla jsem rozhodnutá už od svých 10 let, co budu dělat. Dělám v podstatě všechna velká zvířata, od krav, přes kozy a ovce, až po koně,“ popsala.

Veterina ale není profese pro každého. „Když mám u sebe praktikantky ze střední školy, nebo se bavím s holčičkami, které říkají, že budou veterinářkami, tak se jim snažím vysvětlit, že pokud mají rády zvířata, tak veterina není pro ně ideální zaměstnání. Pokud to je jediný motiv; mít rád zvířata nestačí,“ upozornila lékařka.

Spolu s Lýdií Sukovou Čačkovou přišla do studia i Lenka Vrátná, spoluautorka knihy Veterinářka vypráví.

Veterinářka Lýdie Suková Čačková (vlevo) se spoluautorkou knihy Veterinářka vypráví Lenkou Vrátnou

„Nás spojila moje kobylka Akira, která několik let bojovala s poměrně těžkou nemocí a tak jsme se s Lýdií poznaly. Trávily jsme spolu spoustu času, kdy mi Lýdie vyprávěla příběhy ze své praxe, a já jsem z toho byla tak vedle, z těch všech zákrut veterinárního povolání, že jsem říkala, to je na knížku,“ prozradila Lenka Vrátná, co stálo za nápadem vydat knihu Veterinářka vypráví.

Paní Lýdie byla také hybatelkou evakuace koní z oblasti Českého Švýcarska při ničivém požáru v létě 2022. „Takhle bych to úplně nenazvala, já jsem byla jednou z těch mnohých, kteří organizovali evakuaci těch koní,“ upřesnila nejdříve.

„Hybnou silou těch lidí bylo několik přepravců, já a několik veterinářů jsme hlavně upozorňovali na to, že oheň ta zvířata přímo ohrožuje, a že když dojde k evakuaci (lidí), tak na evakuaci koní a velkých hospodářských zvířat už nebude čas,“ zavzpomínala.

„Bohužel jsem narazila na úředního šimla, který bránil vjezdu aut s vozíky pro zvířata, byla jsem dokonce nařčena z toho, že vyvolávám zbytečnou paniku. Byl to boj nejen s časem a ohněm, ale také s byrokracií. Doufám, že se nám podaří vyjednat vytvoření metodiky, pro takovéto případy,“ dodala.

Proč by měl být na veterinární škole i předmět psychologie? Jaké příběhy jsou v knize Veterinářka vypráví? Jak fungují záchranné sítě pro koně? A jaké to je být koňskou zubařkou? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související