Boj s pašeráky zvířat i ekologická výchova v rozvojových zemích. I tak liberecká zoo chrání přírodu

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo si  tentokrát pozval terénního pracovníka liberecké zahrady Tomáše Ouhela. Řeč byla o ochraně přírody přímo v příprodě samotné.

Čtěte také

Právě proto si prý před téměř dvaceti lety vybrali Indonésii, kam jezdí týmy ochránců přírody nejen ze Zoo Liberec, ale i ze zahrad z Ostravy a Olomouce. „První tři, pět let jsme se to učili, ale posledních dvanáct, patnáct let jsme v některých regionech a oborech lídry v té změně. Dneska už to funguje tak, že nebereme s sebou lidi z univerzit, ale lidi z univerzit chtějí jezdit s námi, aby se mohli té reálné terénní ochrany účastnit,“ doplnil Tomáš Ouhel.

A v čem konkrétně terénní ochrana přírody pracovníků liberecké zoo spočívá? Mají hlavně hluboké znalosti o biologii a životních potřebách konkrétních druhů, tedy ono pověstné know-how, které pak můžou předávat dál. Kromě toho můžou organizovat sbírku finančních prostředků, a jimi v chudších zemích jako je třeba Indonésie nebo Filipíny aktivně pomáhat.

Jejich práce je někdy i detektivní. „Nám se po několikaměsíčním vyšetřování podařilo odhalit pašeráckou skupinu, která byla ještě větší, než jsme si mysleli. Byla to skupina několika set lidí, ti dokonce jednou přeprodávali sumaterské slůně, prodávali orangutany, gibony, prostě ve velkém,“ nastínil Tomáš Ouhel s tím, že pro některé druhy je největší nebezpečí právě ilegální obchod.

Někdy je proto nutné pustit se v rámci ochrany přírody do boje se zločineckou organizovanou skupinou. Na rozkrývání mezinárodní sítě pašeráků zvířat spolupracovali také izraelští ochranáři a policejní vyšetřovatelé z Jižní Ameriky. Podařilo se jim dostat do vězení organizátora celé sítě a tím vlastně zastavit pašování zvířat v oblasti západní Sumatry.

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo si jako moderátor pořadu Setkání u mikrofonu pozval terénního pracovníka zahrady Tomáše Ouhela

A o čem byla ještě řeč? Třeba o černém svědomí, když dostanete někoho do vězení, a že někdy má takový trest i skutečný převýchovný účinek. A samozřejmě si ředitel liberecké zoo a její terénní ochránce povídali i o mravenčí práci, jakou je ekologická výchova dětí v chudých oblastech světa, která postupně vede ke změně myšlení o životním prostředí nastupujících generací.

autoři: David Nejedlo , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.