Bezpečný online nákup: Je důležité ověřit si, kdo je prodávajícím, zdůrazňuje odborník

Nakupování online šetří čas, a někdy i peníze. Přes internet si můžeme porovnat ceny, a objednat si cokoliv od jídla, přes elektroniku až po lístky do divadla. Jaké jsou nástrahy online nákupů a na co si dát pozor?

Čtěte také

V nakupování a nabízení zboží na internetu se objevují stále nové trendy. „Aktuálně, a to se týká hlavně mladých lidí a zejména v zemích západní Evropy, je poměrně silný trend, kdy influenceři nabízejí především oblečení a obuv tak, že živě streamují, jak si je zkoušejí, něco o nich říkají, a lidé si přímo live mohou to zboží objednávat,“ popisuje Ondřej Tichota, ředitel Evropského spotřebitelského centra Česko.

„Připomíná to formát teleshopingu z 90. let. Pro lidi s méně zkušenostmi to může být i nebezpečné, protože samozřejmě utratí víc, než by chtěli, případně se mohou nachytat, kvalita zboží nemusí být taková, jakou očekávali,“ dodává.

Podle něj totiž sociální sítě přináší možnost nakupovat na různých profilech; na rozdíl od nákupu v klasickém e-shopu ale není možnost nahlédnout do obchodních podmínek, případně si ověřit, kdo je prodávajícím.

Poslední dobou jsou také na vzestupu takzvaná internetová tržiště, tedy platformy, kde je možnost zakoupit zboží od různých prodejců, většinou z různých míst světa. „Pokud tam člověk nakupuje, většinou uzavírá smlouvu s někým jiným, než s provozovatelem toho tržiště,“ upozorňuje Ondřej Tichota.

„I v tomto případě je důležité, aby si lidé ověřili, od koho nakupují, aby se podívali na recenze, skutečně si jich několik přečetli, protože většinou odesílají nejen několik set, ale několik tisíc korun a stojí za to pár minut věnovat ověření,“ radí.

Prodejci tradičně před Vánocemi přicházejí se slevovými akcemi. Jednou z novinek jednotného trhu Evropské unie na ochranu spotřebitelů je to, že stanovuje, jakou původní cenu před slevou je prodejce povinen uvést. „Sleva z ceny musí být učiněna z nejnižší ceny za posledních 30 dní. Česká obchodní inspekce to kontroluje a poslední dobou se tomu velmi výrazně věnuje,“ potvrzuje ředitel Tichota.

Co jsou „mystery boxy“ a jaké je jejich úskalí? Je lepší platit nákupy na internetu předem, nebo při převzetí zásilky? A jak přebíranou zásilku správně zkontrolovat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.