Bandorník s ovocem

V kuchyni našich babiček zůstaneme i dnes u brambor – nazývaných našimi babičkami „chléb chudých“. Dnes si připomeneme trochu zapomenutý recept na bandorník se švestkami.

Pokrmy z brambor měly tolik variant, že je velmi těžké připomenout všechny. Bandorník se švestkama mě naučila vařit babička Ema a dodnes ho celá naše rodina s oblibou připravuje. Někomu se může zdát kombinace slaného kořeněného těsta s ovocem neobvyklá, ale schválně, vyzkoušejte.

Ingredience:

1 kg syrových oloupaných brambor
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
špetka soli
lžička majoránky, pepř, 5 dkg slaniny, 1stroužek česneku, tuk


Se švestkami v Podještědí, s jablky u Kozákova

Syrové brambory oškrábeme a ihned postrouháme, posolíme a promícháme s moukou, aby nezčernaly. Přidáme cibulku zpěněnou na slanině, česnek, majoránku, pepř. Řídkou kaši natřeme na vymaštěný plech, poklademe buď rozkrájenými jablky – jak se to dělalo v oblasti kolem Kozákova, nebo švestkami – tak se bandorník připravoval v Podještědí a na Vysocku. Pečeme v horké troubě 20 minut.

Dobrou chuť!