Až čtvrtina mléka z Libereckého kraje putuje do zahraničí, tvrdí agrární komora

26. září 2023 10:53

Podíl českého mléka, které se vyváží za hranice, stoupá. Podle odhadů Agrární komory je to už asi 23 % z celkové výroby, tedy necelá čtvrtina. Může za to například kolísající výkupní cena mléka na českém trhu, chybí i zpracovatelé.

Čtěte také

Velké mlékárny už v Libereckém kraji nejsou. Ta poslední v Příšovicích na Liberecku skončila. Většina farmářů tak spoléhá na takzvaná odbytová družstva. Vezmeme-li za příklad jednoho z největších producentů suroviny ZOD Brniště na Českolipsku, podle tamního ředitele Oty Formana má podnik uzavřenou smlouvu s odbytovým družstvem v České Lípě. To má zase smlouvu s mlékárnou Pragolaktos, kterou vlastní německý koncern Müller.

Podle předsedy regionální agrární rady Roberta Erlebacha je praxe často taková, že v Česku se ze suroviny vyrobí trvanlivé mléko, a výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou třeba sýry, nebo jogurty si ze smetany vyrábí v mlékárnách v zahraničí. Přesné údaje podle pana Erlebacha nikdo nezveřejňuje, ale podle šetření Agrární komory jde o 23, možná až 25 %. Ještě před zhruba 7 – 8 lety byl ten podíl okolo 10 procent.

V Libereckém kraji se ročně vyprodukuje 71 milionů litrů mléka. Při aktuálním podílu se za hranice vyveze 16 - 18 milionů litrů. Objevují se názory, že jde o mléko dotované z českého rozpočtu, ale na druhou stranu je nutné říct, že ony dotace jsou převážně na takzvané welfare programy, tedy takové, které chovaným zvířatům zlepšují kvalitu života.

V Libereckém kraji postupně končí i samotní farmáři, včetně těch, kteří si mléko i sami zpracovávali. Jde často o farmy převzaté po rodičích, na jejichž nekončící obhospodařování následníci neměli chuť, nebo sílu. Zároveň v Česku výrazně kolísá cena vykupovaného mléka, a to je pro zemědělce další rána.

V současnosti je v Česku 32 velkých průmyslových mlékáren, a některé také pociťují problémy, hlavně s nízkým odbytem. Kvůli inflaci jsou mléčné výrobky dražší a lidé na to nejen v Česku reagují sníženým objemem nákupů.

Podle statistik Českomoravského svazu mlékárenského meziročně spotřeba mléčných výrobků klesla o skoro 6,5 %. Mlékárny na to musí reagovat. Jak zjistila například kolegyně reportérka Barbora Soukupová z Orlicko-Ústecka, tamní Choceňská mlékárna už snižuje ceny svých jogurtů.

Spustit audio

Související