Nikdo se nás neptal, jestli respektujeme ceny energií, říká zemědělec. Jak se hospodaří na horách

Náklady zemědělcům stouply o víc než 100 procent, výkupní ceny to ale zdaleka nepokrývají. Zemědělci na horách navíc mají nižší výnosy než v nížinách. Jak vidí svoji situaci a budoucnost, se do Vysokého nad Jizerou vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření.

Čtěte také

Hospodaření na horách bylo vždy náročnější a od časů našich předků se toho moc nezměnilo. Přesto louky a pastviny potřebují péči a tu jim poskytují zemědělci. Na 950 hektarech v okolí Vysokého nad Jizerou hospodaří Zemědělské družstvo Horal, kam se vydal redaktor Jaroslav Hoření. Předseda družstva Miloslav Chlum mu potvrdil, že hospodaření na horách není jednoduché.

„Samozřejmě tady nemáme takové výnosy, jako mají podniky v nížinách, jsme zhruba tak na polovičce,“ potvrdil Miloslav Chlum. Zato náklady jsou v horách zřejmě o něco větší, jen pohonných hmot se spotřebuje více.

„Vnosy se poslední dobou hrozně navýšily poslední dobou,“ potvrdil. „Ceny našich produktů se taky zlepšily, ale ty vnosy, bych řekl, že to předčily.“ Je tedy pravda, jak se říká, že zemědělci zdražili potraviny? „Nikdo se nás neptal, jestli dáme třeba o 100 % víc za hnojivo, nebo za cokoliv jiného. Nebo jestli respektujeme navýšení energii, ale my si ceny nediktujeme, my víceméně tak nějak čekáme, co nám kdo dá,“ vysvětlil situaci se zdražováním ze svého pohledu.

Zemědělce také trápí nedostatek pracovních sil. „My máme omezené platové možnosti, prostě máme určitou hranici, co si můžeme dovolit. A když to vezmu 10, 15, 20 let zpátky, byli zájemci, kluci, že by jezdili s traktorem, už ani to není…,“ popsal situaci Miloslav Chlum.

Jak je to se zemědělskými dotacemi? Kdo s prací na polích pomáhá? A jak předseda Zemědělského družstva Horal Vysoké nad Jizerou Miloslav Chlum vidí budoucnost hospodaření? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.