Autem do Chorvatska: Kudy nejlépe jet, kde se ubytovat a kde nakupovat, i co dělat, když prší

Do Chorvatska se letos znovu vydají tisíce českých turistů. Někteří vlakem třeba až do Splitu, někteří letadlem možná i do Dubrovníku. Většina jich ale pojede autem. Co je na cestě i přímo v zemi čeká? Náš kolega to vyzkoušel na vlastní kůži.

Redaktor Pavel Novák se vydal autem z Prahy do Záhřebu, v prvním díle si poslechnete, jak dlouho mu to trvalo, i co ho po cestě potkalo.

V Chorvatsku platí pro hosty i personál opatření proti šíření koronaviru

Protože Chorvatsko chce své letní hosty přivítat jako bezpečná prázdninová destinace, platí v hotelích, penzionech a kempech pro personál i pro návštěvníky pravidla proti případnému šíření koronaviru. Ve vnitřních prostorách je povinné nošení roušek a je třeba také dodržovat vzájemné odstupy.

Jak hluboko sáhnete do peněženky, když se vydáte na dovolenou do Chorvatska? Potraviny jsou tam o něco dražší, než v Česku. Najdete tam třeba mezinárodní obchodní řetězce, které známe i u nás, ale taky místní síťové prodejny. Abychom zjistili, kolik co v Chorvatsku stojí, vydal se redaktor Pavel Novák na Jadranu na zkušební nákup. Počítali jsme přitom s oficiálním kurzem 3 koruny a 50 haléřů za jednu chorvatskou kunu. Co a za kolik si nakoupil?

Darko Gavrić, náčelník Horské záchranné služby ve Splitu

Bezpečnost především, to platí i na dovolené. U moře v Chorvatsku dohlížejí na bezpečí rekreantů na plážích plavčíci Chorvatského červeného kříže. Nejsou ale všude. V horách v Dalmácii, Kvarneru i na Istrii funguje také Horská záchranná služba. Pavel Novák je na Jadranu požádal o rady, jak se u moře a v horách v Chorvatsku chovat, aby byl pobyt bez problémů.

Čtěte také

A co dělat, když nad Jadran přijdou mraky a prší, nebo když už máte slunce a moře dost a chcete se podívat jinam? Ve Splitu můžete navštívit několik muzeí. Třeba přírodovědné, archeologické, nebo nově otevřené muzeum Hry o trůny, protože právě ve Splitu a také v Dubrovníku se některé scény z tohoto seriálu točily. V posledním díle seriálu o dovolené na Jadranu vám nabídneme k návštěvě jedno místo na poloostrově Istrie, kde určitě neprší a i v největším parnu je tam pěkný chládek.

autoři: Pavel Novák , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.