Akumulátor i svorky v čistotě a nestartovat déle než 10 vteřin. Jak na autobaterii v zimě

Zimní období dokáže prověřit řadu věcí, imunitu, řidičské schopnosti, i stav autobaterie. I když ty moderní vyžadují méně péče, na jejich udržování v čistotě a dobitém stavu by řidiči neměli zapomínat, tak to alespoň radí automechanik.

Čtěte také

Arktické mrazy se nás zatím moc netýkají, ale i teploty pod -10 stupňů umí motoristy při startování potrápit. Kdo jezdí jen takzvané „couračky“, tedy jen pár kilometrů dlouhé cesty, tomu se baterie nemusí stačit dobíjet jízdou. To je jen jedna z věcí, na kterou by motoristé měli myslet. Potvrzuje to automechanik a autoelektrikář Jiří Černý, se kterým natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„První věc, kterou může dělat každý sám, je udržovat akumulátor v čistotě, aby nebyl na povrchu prach, který pak natáhne vlhkost. Současně velice důležitá věc je udržovat v čistotě bateriové svorky, přes které se proud odebírá do celého vozu. Tam bývá často problém, že bývají rezavé, nebo poškozené tím, že okolo sběrného kolíku z autobaterie pronikají kyselinové páry,“ upozorňuje automechanik.

„Poznáte to podle toho, že celá svorka je obalená něčím, co připomíná sůl. To je známka toho, že baterku už nezachráníte,“ dodává.

Řidiči, kteří nejezdí často, nebo jen krátké vzdálenosti, by podle Jiřího Černého měli autobaterii v zimě věnovat pozornost.

„Tam je několik aspektů; jakmile má baterka nižší hodnotu nabití, tak nejen, že má menší kapacitu a při dalším startu neodevzdá výkon, který na start potřebuje, ale současně tam může začít zamrzat elektrolyt. Je dobré mít baterku dobitou externí nabíječkou. A pokud někdo jezdí například jednou za týden, a venku budou velké mrazy, tak je nejlepší baterku vyndat a nechat si ji klidně doma,“ radí.

A jak podle odborníka v zimě správně startovat?

„Pořád jsou ještě auta, která mají standardní klíček a řidič může klíčkem ovlivnit délku startování. A jsou vozidla, která mají start tlačítkem, tam už délku startování neovlivníte. Pokud je to možné, ideální je nestartovat déle než zhruba 8 - 10 vteřin, pak nechat asi 20 vteřin baterku odpočinout a zkusit to znovu,“ doporučuje Jiří Černý.

Spustit audio

Související